Muzika Srbija

Jubilarni deseti po redu „Jazz Birthday“

U Galeriji „Akademije 28“, 25. februara u 19 časova, biće otvoren jubilarni deseti po redu festival „Jazz Birthday“.

Ova džez (engl. Jazz) manifestacija jedinstvena u svetu. Ovogodišnji festivalski program 99. rođendana džez muzike sastoji se od trodnevnih koncerata, ekskluzivne izložbe plakata svih postojećih džez festivala u Srbiji. Na izložbi „JazZBOR!“, koja će svečano biti otvorena 25. februara. Učestvuju skoro svi domaći džez festivali, uključujući i one najveće i najdugovečnije – Beogradski džez festival i „Nišvil“, a na otvaranju je najavljeno i prisustvo predstavnika pomenutih festivala. Ovo će biti izuzetna prilika za celokupnu domaću džez zajednicu da se na jednom mestu istovremeno predstavi široj javnosti, tj. publici i medijima, čime se skreće pažnja na značaj džeza i džez manifestacija u Srbiji.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, koncertni program festivala otvoriće kvartet Milana Petrovića, koji će ovom prilikom, prvi put javnosti predstaviti svoj novi album „Dates“. Centralna proslava 99. rođendana džeza, kao i tradicionalni nastup Beogradskog Diksilend Orkestra rezervisani su za 26. februar, od 20 sati. Drugi deo ovog festivala obeležiće ritmovi salse i prepoznatljivog džeziranog popa Jovana Maljokovića i „Balkan Salsa Benda“. Poslednje festivalsko veče biće beleženo autorskim džez stvaralaštvom, a posetiocima će se predstaviti jedan od najmlađih džez sastava u zemlji – trio predvođen talentovanim kontrabasistom Milošem Čolovićem, nakon čega će uslediti senzacionalna električno-instrumentalna žanrovska fuzija sastava „Fish in Oil“.

Zatvaranje ovogodišnjeg festivala je 27. februara 2016. godine. Ulaz na festival i praćenje programskog sadržaja je besplatno.


Festival „Jazz Birthday“ (srp. „Rođendan džeza“) uspostavljen je 2007. od strane „Akademije 28“ i Beogradskog Diksilend Orkestra, proslavljajući 26. februar kao dan kada je 1917. godine prvi put u istoriji objavljena ploča sa zvukom džez muzike.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.