Muzika

Hurricane srpski predstavnik na Evroviziji 2020.

 • March 2, 2020
 • 3 min read
 • 24 Views
Hurricane srpski predstavnik na Evroviziji 2020.

U Beogradu je sinoć, 1. marta 2020, održana jubilarna deseta „Beovizija”, tačnije „Beovizija 2020”, na kojoj je glasovima stručnog žirija i glasovima pubilke izabran predstavnik Srbije na 65. „Pesmi Evrovizije” – grupa Harikejn sa pesmom „Hasta la vista”, koja će od 12. do 16. maja biti održana u Roterdamu, u Holandiji.

(Fotografija: Finale „Beovizije 2020” – Ksenija Knežević, Sanja Vučić i Ivana Nikolić, članice grupe Harikejn, Beograd, 2020; © RTS, skrinšot, Nikola Stojanović)

Na ovogodišnjoj finalnoj večeri „Beovizije”, kojoj su prethodile dve polufinalne večeri – održane 28. i 29. februara, predstavilo se 12-oro učesnika sa svojim kompozicijama:

 1. Milan Bujaković i Olivera Popović sa pesmom „Niti”;
 2. Harikejn sa numerom „Hasta la vista”;
 3. Neda Ukraden sa kompozicijom „Bomba”;
 4. Andrija Jo sa numerom „Oči meduze”;
 5. Igor Simić sa pesmom „Ples za rastanak”;
 6. Tea Devi sa kompozicijom „Sudnji dan”;
 7. EJO sa pesmom „Trag”;
 8. Lift sa kompozicijom „Samo mi kaži”;
 9. Ana Milenković sa numerom „Tajna”;
 10. Naiva sa pesmom „Baš, baš”;
 11. Marko Marković sa kompozicijom „Kolači”;
 12. Bane Mojićević sa numerom „Cvet sa Prokletija”.

Glasano je po evrovizijskim standardima, to jest 50 odsto od ukupih glasova dao je stručni žiri, u čijem su sastavu bili: Aleksandra Kovač, Aleksandra Milutinović, Dragan Brajović BrajaMilan Đurđević i Nevena Božović, dok je drugih 50 odsto dala publika (poslato više od 65 hiljada SMS-a).

(Fotografija: Finale „Beovizije 2020” – ukupni glasovi učesnika, Beograd, 2020; © RTS, skrinšot, Nikola Stojanović)

Na osnovu ovih glasova, pobedu je odneo tročlani muzički sastav Harikejn sa pesmom „Hasta la vista”, osvojvši 24 boda (najviše glasova žirija – 47, i najviše glasova publike – 19.781). Tekst pobedničke pesme su napisale Kosana Stojić i Sanja Vučić, a muziku Nemanja Antonić, koji je ujedno uradio i aranžman. Glasanje je bilo humantiranog karaktera, te će Radio-televizija Srbije (RTS) sav prihod da uplati Nacionalnoj organizaciji za retke bolesti Srbije (NORBS), u sklopu dobrotvorne kampanje „Vreme je da ih primetimo”, za nabavku neophodnih medicinsko-tehničkih pomagala, posebno oboleloj deci.

Takođe, u toku emisije, kao gosti, uživo su nastupili Marija Šerifović, pobednica 52. „Pesme Evrovizije” 2007. godine, i Hajrudin – Hari Varešanović, frontmen poznate bosanskohercegovačke pop grupe „Hari Mata Hari” i učesnik 51. „Pesme Evrovizije” 2006. godine (zauzeo treće mesto). Domaćini ovog fantastičnog festivala, koji ste mogli da pratite na RTS 1, bili su Dragana Kosjerina i Jovan Radomir, dok su iz grin-ruma program vodili Kristina Radenković i Stefan Popović.

(Fotografija: „Beovizija 2020”, Beograd, 2020; © RTS)

Podeli ovaj tekst:
About Author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.