Muzika

„Greta Van Fleet”: Inovacija ili loša reinkarnacija?

Aprila prošle godine na svetskoj muzičkoj sceni pojavio se jedan neobičan sastav modernog zvuka, sa prepoznatljivim klasičnim primesama. U pitanju je mladi američki bend upečatljivog naziva „Greta Van Fleet”.

Nakon objavljivanja prvog singla „Highway Tune”, njihov status je automatski postao internacionalan, čemu doprinose dve činjenice: prva je da postoji brojna publika u svetu koja je željna čistog, kreativnog klasik rok zvuka, dok je druga determinanta manje pozitivna i odnosi se na njihovu preveliku sličnost sa jednim od najboljih rok bendova u istoriji – „Led Zeppelin. Iako talenat i vokalna virtuoznost pevača Džoša Kiške nije upitna, njhova instrumentalna sadržina je veoma ograničena u vidu kreiranja melodija, tonova i pojedinih rifova, koji najčešće podsećaju na fragmente nekih poznatih pesama „Zeppelin-a”.

Pozitivna stvar u svemu jeste činjenica da nastaju novi rok bendovi sa perspektivnim mladićima, koji za stvaranje svojih kompozicija koriste kao inspiraciju klasični zvuk rok muzike koji je preovladao ’70-ih godina prošlog veka. Problem svih današnjih mladih muzičara jeste izazov da osmisle i stvore nešto novo i unikatno, a da tako nešto nije već viđeno ranijih godina.

Sada se postavlja odlično pitanje – da li je budućnost rok muzike ipak smeštena u prošlosti? Odgovor na to, na svu sreću, nije jednodimenzionalan. Iako će sve buduće rok grupe zvučati slično ili imati numere koje podsećaju na neke poznatije prethodnike, svaka od njih doprineće nečem novom i prosperitetnom u kompletnom rok žanru. Svaki novopečeni sastav ima tu mladalačku pobunjeničku energiju koja je oduvek bila jedna od glavnih draži novopečenih muzičkih žanrova i kulturnih revolucija.

Možda je i to trenutni problem „Greta Van Fleet-a”, koji, po mišljenju mnogih, projektuju isuviše šablonski kreativizam, u muzičkom smislu. Stiče se utisak da bend ne koristi svoj trenutni potencijal i energiju kako bi postali upečatljivi i skinuli sa sebe ljagu „kloniranog” benda koji se celu karijeru oslanja na srodnost sa nekim poznatijim imenima.

Njihov dugo očekivani debitanski album „Anthem Of the Peaceful Army” objavljen je 19. oktobra 2018, nakon godinu i po dana raznoraznih singl izdanja i tizer promocija. Iako će neke perfekcionističke fanove ostaviti ravnodušnim, ovo debitantsko izdanje u sebi nosi neki vid potencijala koji će jednog dana, možda, opravdati postojanje ovog sastava i omogućiti im mesto među rok velikanima.

Autor: Igor Gruden/Lektorisao: Nikola Stojanović

(Fotografije: „Greta Van Fleet”; © Greta Van Fleet)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.