Muzika Srbija

“Gangnam style” u akustičnoj verziji? Da, moguće je. I to na više načina!

“Gangnam style” je prvi put izveden 15. jula 2012, a već u decembru je postao prvi spot u istoriji interneta koji je viđen preko milijardu puta. Do početka ove godine viđen je dve milijarde puta, a ovih dana probija još jedan rekord – dve i po milijarde pregleda! Najgledaniji je klip na “YOUtube”-u svih vremena. “Gangnam style” koreografiju su imitirale mnoge poznate ličnosti – od Baraka Obame i Dejvida Kameruna preko Juseina Bolta, Kristijana Ronalda i Novaka Đokovića, pa sve do Ban Ki Muna, Generalnog sekretara UN-a. 

Povodom novog rekorda, rešili smo da predstavimo drugačije verzije ove pesme – akustične verzije. Najpopularniju je otpevala (i odsvirala) Jayesslee, YOUtube senzacija iz Južne Koreje, devojka koja je pokazala kako u akustičnoj verziji mogu da zvuče i Pink, Jessie J, Nicki Minaj, Bruno Mars i mnogi drugi izvođači sa zapada. Upravo je najviše pregleda zaradila obradom “Gangnama”.

Steph Micayle je 23-ogodišnja muzičarka iz Singapura koja je takođe započela karijeru preko svog YOUtube kanala. Najpre je tri godine objavljivala isključivo obrade planetarnih hitova da bi od marta 2014-e počela da objavljuje i svoje pesme, sa velikim uspehom. Doduše, samo u ovom delu sveta.

Sungha Jung je poznat u Južnoj Koreji kao “Princ gitare”, dok ga Amerikanci nazivaju “Guitar Prodigy”. Ima svega 19 godina i bez obzira na mali broj originalne muzike koju plasira smatra se najvećom tinejdž atrakcijom u Južnoj Koreji. A slava je došla… Pogađate… Obradom “Gangnama”!

Korejski dvojac “Ra- On” čine Elle Kim, devojka koja je od pevačice u seulskim klubovima zahvaljujući svojim ambicijama i velikim odricanjima (batalila je tri fakulteta dok nije upisala umetnost) došla do zaposlenja u Njujorškom muzeju dizajna i njen prijatelj Jaydee Min, za koga se neko vreme po tabloidima u Južnoj Koreji (da, i tamo ih ima) spekulisalo da je Psy-jev sin lično! To nije nikada bilo dokazano, ali svakako da i njemu leži “Gangnam style”. Ovaj dvojac na snimku prati gitarista Michael Jun.

“Gangnam style” je svakako jedan od većih planetarnih hitova u posledne dve decenije i sasvim sigurno najveći u poslednjih pet godina. Ples iz pesme naučen je i u najzabačenijim delovima sveta, a ova pesma je verovatno prva (i verovatno poslednja) stvar koja je terala klince u Holandiji, Britaniji, Finskoj ili Rusiji da uče korejski. Igor Presnyakov je ruski virtuoz na gitari. Objavio je svega jedan solo album za 45 godina karijare, ali slava koju ima u Rusiji može da se meri sa onom koju imaju u našoj zemlji muzičari koji napune Arenu. Evo i zašto.

 

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje