Muzika Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Evo kako je bend „Prljavo Kazalište“ dobio ime!

Prljavo kazalište je nastalo 1977-e u zagrebačkom predgrađu Dubrava pod snažnim uticajem pank kulture. Prvu postavu grupe činili su: Jasenko Houra (gitara), Zoran Cvetković (gitara), Davorin Bogović (vokali), Ninoslav Hrastek (bas) i Tihomir Fileš (bubnjevi). U startu nije imalo jasnu predstavu o muzici koju bi svirali, a prvi ozbiljni nastup imali su na Poletovom koncertu 1978-e. Često su bili bojkotovani od tadašnjih vlasti u prvoj fazi svog rada. Sa druge strane, publika ih je zdušno prihvatala.

Početkom 1986-e, Kazalište je objavilo „Zlatne godine“. Umesto Bogovića novi pevač je Mladen Bodalec. Na ovoj ploči se Houra posvetio pisanju standardnih pop rok pesama srednje struje, što postaje karakteristika grupe tokom daljeg rada. Poznatije postaju pesme „Ne zovi mama doktora“ i „Sladoled“, a grupa dobija mega popularnost i privlači širu slušalačku publiku. Nakon kraće pauze tokom rata, kada nastupaju u inostranstvu, postaju ponovo jedan od najpopularnijih bendova i u Srbiji, a prvi koncert nakon 26 godina su svirali u Kombank areni decembra 2012-e.

A znate li kako je Prljavo Kazalište dobilo ime?

Na ovim prostorima, naročito tokom sedamdesetih godina, mega popularan strip je bio Alan Ford. Članovi benda su odlučili da se nazovu upravo po jednoj dogodovštini iz epizode „Trio Fantastikus“ u kojoj Grupa TNT dolazi u pozorište (kazalište) koje se zvalo „Oronulo kazalište“ u prevodu legendarnog Nenada Briksija. Uz blagu korekciju imena, grupa ulazi u legendu, a 11. juna svira na beogradskom Tašmajdanu.

Epizoda "Alana Forda" u kojoj se pominje "Oronulo kazalište"
Epizoda „Alana Forda“ u kojoj se pominje „Oronulo kazalište“

 

About the author

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.