Muzika Srbija

Džo Mersa Marli, unuk legendarnog Boba Marlija, nastupa na 25. „Nišvilu”

„Nišville Jazz Festival” i 2019. godine nastavlja tradiciju da u glavnom programu predstavi velikane regi muzike sa svetske scene i globalno priznate i popularne svetske muzičke izvođače. U petak, 9. avgusta, prvi put u Srbiji nastupiće regi zvezda u usponu i naslednik porodičnog Marli muzičkog nasleđa – Džo Mersa Marli.

Kao najstariji sin Stivena Marlija i unuk proslavljenog Boba Marlija, Džozef Džo Mersa Marli odrastao je okružen vrhunskom regi muzikom. Još kao dečak od pet godina, Džo je nastupao na bini sa svojim ocem Stivenom, ujakom Zigijem, tetkama Sedeljom i Šeron i njihovom decom, kao deo simpatične grupe klinaca koji su uzbudljivo završavali koncerte kada bi se Džo latio mikrofona.

Rođen je 12. marta 1991. u Kingstonu i već sa 11. godina se seli u Majami na Floridi, gde pažljivo prati rad svog oca i ujaka Demijana, koji su stvarali muziku u Stephen’s Lion’s Den” studiju. No, školovanje je ipak bilo na prvom mestu. Turneje sa Zigijem i sa „The Melody Makers” bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa, ali samo u vreme praznika i letnjeg raspusta. Nakon toga studira na odseku studio inženjeringa na „Miami Dade College”.

Ozbiljniju afirmaciju Džo Mersa postiže u februaru 2013. objavljivanjem singla „Comfortable”, koji se našao na kompilaciji „Set Up Shop Volume 1”, pod okriljem porodične izdavačke kuće „Ghetto Youths International, koja se pozicionirala veoma visoko na „The Best Billboard Reggae Album” listi te godine. Na albumu „Strictly Roots” poznatog jamajčanskog regi sastava Morgana Heritejdža gostuje 2014, koji naredne godine dobija prestižnu Nagradu „Gremi” za najbolji regi album u vrlo jakoj konkurenciji.

U proleće 2014. Džo objavljuje EP izdanje „Comfortable” (takođe za „Ghetto Youths International”) sa pet numera koje su snimljene pod producentskom palicom njegovog ujaka Demijana. Osnova muzičkog izraza Džoa Merse Marlija predstavlja moderan crossover reggae, sa jakim uplivima dancehall, hip hop, pa i pop elemenata. Ovakvim originalnim pristupom autorskom stvaralaštvu Džo Mersa lucidno izbegava etikete kopiranja nasleđa svog oca, ujaka i dede, kombinujući bazu regi muzike sa srodnim muzičkim pravcima, a pritom ne gubeći oštricu kroz angažovane i duboko lirične stihove, koji su sklopljeni u inteligentno postavljene rime, vodeći računa o detaljima i težeći ka nadasve samostalnom i autentičnom umetničkom izrazu.

„Moj otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajčanske pogibeljne političke krize sedamdesetih godina 20. veka. I tu ima mnogo snage, mnogo uticaja, to jeste neka vrsta magije! On je napravio ogroman korak za muziku sa Jamajke i vreme je da i sam doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da regi scena raste. Na kraju krajeva, ja sam još uvek na početku. Zapravo, osećam se udobno u svemu ovome. Veoma udobno”, rekao je Džo Mersa Marlija.

Nakon izlaska EP-ja, Džo Mersa Marli gostuje sa svojim bendom na turnejama već etabliranog oca Stivena Marlija, a potom sve češće nastupa na samostalnim koncertima i na velikim svetskim festivalima. Kako njegova karijera u toku godina napreduje, on pokušava da sve više istakne svoju autentičnost, kao individualni regi autor koji nastavlja bogato nasleđe velike Marli porodice. Očigledno je da uspeva u tome.

(Fotografije: © Vikipedija)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.