Muzika

Dug je bio put: 40 godina rock ‘n’ roll-a

Divlje jagode photo by Igor Kelcec

Legendarne Divlje jagode, predvođene osnivačem, autorom i gitaristom Zeletom Lipovačom, započele su promotivnu mini turneju kojom predstavljaju novi album Jukebox i proslavljaju (prvih) četrdeset godina postojanja benda.

„Jukebox“

Koncertna promocija – organizovana najpre za prijatelje, fanove i medije – započeta je u Zagrebu 17. 2. nastavila se 20. 2. u Beogradu, a u petak 21. 2. Jukebox je zasvirao i u Novom Sadu, u klubu Dom kulture. Na redu su Sarajevo 24. 2. (klub Jedan) i Skoplje 26. 2. (Avalon Music).

S obzirom da nije u pitanju klasična koncertna promocija, već jedno prijateljsko druženje praćeno žestokom svirkom, događaj u Novom Sadu bio je zakazan za 14h.

Nekoliko minuta nakon 14h, uz dobrodošlicu gostima i kratku najavu od strane organizatora i prijatelja benda, na binu se popeo čuveni gitarista Borislav Borko Mitić. Govorio je o autentičnosti Divljih jagoda, o Zeletovoj dugotrajnosti i njegovom višegodišnjem i kontinuiranom uticaju na mnoge muzičare raznih generacija, gitariste i na rok muziku i kulturu uopšte na ovim prostorima. Pored Zeletovog talenta, gitarističkog umeća, brojnih hitova koje je stvorio, novog muzičkog, gitarskog zvuka koji je doneo na prostore bivše Jugoslavije i njime „zarazio“ mnoge generacije muzičara i gitarista koji i dan danas sviraju i stvaraju pod njegovim uticajem (među te „zaražene“ Mitić je uvrstio i sebe) jednu stvar Borko je posebno naglasio – Zeletovu iskrenost u muzici, njegov autentični rock ‘n’ roll stav, koji nije samo deo „posla“ koji uključuje sviranje gitare, pravljenje pesama, nastupe i slično, već predstavlja jedan način života. To je život slobodnog umetnika čiji duh ne staje ni onda kada svi stanu i koji ne svira samo zato što sviraju svi, već zato što mu je to u krvi, kako i kažu stihovi jedne od novih pesama sa Jukeboxa Dug je bio put.

Nakon Borka na binu je izašao Zele. Zahvalio se svima koji su došli, izrazio ogromno zadovoljstvo što pred novosadskom publikom, prijateljima i medijima predstavlja novi album i proslavlja 40 (i kusur) godina Divljih jagoda. Prisetio se Zele samih početaka benda, odlaska u Zagreb u mladim studentskim godinama, potom prelaska u Sarajevo, diskografskih početaka koji su bili sve samo ne laki i jednostavni, promena sastava samog benda… Naravno uz nezaobilazni osvrt na konačne rezultate čitavog putovanja – pesme, koje na kraju svemu daju smisao.

Bilo je turbulentno, neretko mukotrpno ali nikad se nije išlo linijom manjeg otpora. Pored svih prepreka, uspona i padova, uspeha i neuspeha, zapleta i raspleta koji su sastavni deo svake velike priče, a Divlje jagode i Zele jesu jedna monumentalna priča, ono što je najvažnije jeste činjenica da Zele i neuništiva hard & heavy armada zvana Divlje jagode i dalje nepokolebljivo plove nemirnim vodama rock ‘n’ rolla, noseći sa sobom iskrene i autentične zvuke rock umetnosti.

Zele

Usledilo je ono što su svi nestrpljivo čekali i na kraju dobili – Jukebox live session, ili u prevodu – jedna dobro upeglana i žestoka hard & heavy rokačina. Zeletu na bini pridružio se ostatak ekipe: Livio Berak (vokal i gitara), Damjan Mileković (bas i vokal), Emil Krajnjčić (bubnjevi) i Damjan Deurić (klavijature). Čitav klub se zatresao od jačine i žestine kada je svirka počela pravom hard rock numerom Sama si, koju u novom studijskom aranžmanu izvode Livio Berak (vokal i gitarista Divljih jagoda) i Žanil Tataj Žak (nekadašnji vokal benda i gostujući član na nekim koncertima), a za ovu priliku umesto Žaka uskočio je basista i vokal Damjan Mileković. Potom klasik bez kojeg se ne može zamisliti svirka Jagoda – Motori. Nastavilo se u istom stilu sa pesmom Nemam ništa protiv (remake singla iz 1979) koju sada vrhunski izvodi Livio Berak, koji ovoj pesmi bojom i intezitetom svog glasa daje pravi hard & heavy naboj. Momcima na bini se zatim pridružio legendarni Toni Janković – prvi pevač Divljih jagoda koji je otpevao nezaboravne i neponovljive Krivo je more, Jedina moja, Autostop i druge pesme koje su postale evergreen – a koji je ponovo punopravni član benda. Sa Tonijem na vokalu na repertoaru bile su dirljiva ali istovremeno vesela naslovna numera Jukebox koja je simbol njihovih početaka, prolaznosti vremena, ali i poruka kako nikada neće zaboraviti svoje stare hitove i članove benda (inače posvećena prvom klavijaturisti benda Mustafi Ismailovskom Mucu), zatim evergreen Krivo je more i Zvijezda sjevera (koja se takođe u rearanžiranom izdanju nalazi na novom albumu upravo u izvođenju Tonija). Na red je došla još jedna nova pesma Virtualni svijet koju peva već spomenuti basista i vokal Damjan Mileković, pesma koja se dotiče dvostrukih života koje živimo: sve ređe komuniciramo i stupamo u odnose kao ljudi od „krvi i mesa“ licem u lice, zatvarajući se u virtualni (digitalni) svet u kojem živimo otuđujući život u obliku avatara. Pesma tematizuje upravo takvu situaciju, ali i želju za uspostavljanjem istinskog ljudskog dodira. Na meniju je potom bila i Zbog tebe draga, pesma sa pevljivim refrenom, čija je kičma klasični rock ‘n’ roll rif. Isto tako u izvođenju Damjana. Za sam kraj, sasvim prigodno, pesma čiji naziv govori sve Divlje jagode, koju su zajednički otpevali Toni, Livio i Damjan. To je bio kraj… Ali zamalo. Na (glasno!) insistiranje publike bend je odsvirao jedan od svojih najvećih hitova Kap po kap, pesmu koja je po popularnosti možda i nadmašila čuvene Motore, barem kada su u pitanju neke mlađe generacije.

DIvlje jagode live @ Dom kulture, Novi Sad

Pošto ovo nije recenzija albuma, već izveštaj sa događaja, svima koji nisu poslušali album Jukebox preporučujem da to učine već danas. Zašto? Teško je dati (objektivni) odgovor na to pitanje. Da li vredi ili ne to ćete znati tek kada poslušate pesme. Zbog toga nijedna recenzija, nijedan prikaz pesme ili albuma neće vam dočarati doživljaje i osećaje koje ćete iskusiti dok slušate neku pesmu i uranjate u zvuke kompozicije. Ali, ako bih morao da navedem jedan razlog, neka bude ovo. Album Jukebox samo je jedan mali deo 40 godina rock ‘n’ rolla kojeg stvaraju Zele i Divlje jagode. Raditi u kontinuitetu 40 godina bilo šta teško je izvodljivo i zahteva puno truda, rada, energije, ali i sreće. A raditi preko 40 godina (na brdovitom Balkanu, samo da dodam taj podatak, tek onako…) ono što radi Zele sa Divljim jagodama, e to je već, neki bi rekli, nemoguće. Ali, eto, ovde vidimo da je i te kako moguće. U ovom slučaju, u slučaju Divljih jagoda, čini mi se, važi ona Njegoševa: „Neka bude ono što biti ne može“. A šta će dalje biti? Pa, ko to može znati… Kako reče Zele u najavi pred novosadskom publikom, Jagode priča koja nikada neće biti ispričana… Ali, dodaću, koja će se pričati još dugo i prenositi sa generacije na generaciju.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.