Muzika Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Bog je žena?

Ariana Grande je objavila još jedan muzički video i ovog puta trese sva moguća verovanja uz pomoć ozbiljnih vizuelnih efekata. Tviter, Instagram i sama fan baza iznosi svoje stavove o onome što vide. Ne samo da video “Bog je žena” predstavlja iznenađujuće scene, već i naraciju Madone, ali tu su i vrištanja leminga, Grčka i Rimska mitološka stvorenja i još mnogo toga. Ovo je daleko od spota u kojem ona peva dok vežba ili u jakni pozira i šeta gradom. Siguran sam da će se za nekoliko godina fanovi rado sećati ovog ostvarenja jer smo i sami svesni u kom smeru ide muzička industrija. Mlada pevačica ima sigurno još iznenađenja za nas jer njen novi album Sweetener izlazi 17. avgusta..

Da li je reč o pesmi koja ide u korist feminizmu ili je reč o još jednom u nizu hitova sa seksualnim aspektom? Tekst govori jedno, dok je spot sasvim druga priča. Mišljenja su i te kako podeljena. Naravno tokom trajanja samog videa, možemo shvatiti nekoliko poruka koje ona želi da nam pošalje. Na vama je kako ćete ih shvatiti.


Prva scena bi mogla značiti da je Ari centar sveta. Celog ili neke posebne osobe, to je već teže utvrditi. Neka verzija Zanjiši kukovima (smeh). Dovoljno da znamo da tek slede scene od kojih će hiljade praviti gifove.


Nešto poput Mlečnog puta sa njom u sredini. Sad, da li je u pitanju oblik vagine ili oka, na vama je da odlučite.


Iz priloženog vidimo pozadinu koja izgleda kao rupa bez kraja (pakao?). Moguće su naznake  da iako je ženski pol slabiji, u krevetu one odlučuju i nisu baš tako slabe.


Ovo je vrlo očigledno upućivanje na to kako muškarci pokušavaju da ožaloste žene.  Iako su to radili nakon spota za pesmu Side to Side, ona je to ignorisala i odlučno nastavlja tim tempom.


U ovoj sceni ona ima tri glave Cerberus-a preko ramena. Cerberus je pseći čuvar kapija u podzemlju, što bi moglo da napravi aluziju na Grande zaštićenu od mržnje koju ljudi pokušavaju bacati na nju. Na taj način mržnju neće osetiti jer ima zaštitu. Pored toga što je veliki fan Hari Potera, a Hagridov ljubimac Flufi je bio veliki, troglavi pas. Lepa inspiracija.


Sve su okrenute i obučene u belo- scena doprinosi poruci da je individualnosti svake žene važna.


Naravno, pored svih simbola i elemenata koje koristi. Vera je deo koji ne bi trebalo da zapostavi.


Jednom rečenicom bih opisao ovo. Ona je sve i ona upravlja svetom i svim što se dešava. Malo je ova scena… (khm)


Tviter je u bunilu jer smatra da je Ari podelila vest da je trudna. Međutim, scena se može interpretisati tako da je žena stvaralac. Da sveta ne bi bilo da nema žena. Ima dosta logike.


Prizor u velikoj meri opisuje materinstvo osvrtom na vučicu Martiju koja je podigla kralja.


Prva pomisao – Iluminati. No reč je vezi između kosmosa i duha. Poza za meditaciju i planete dovoljno govore.


Spominjanje pravde nije na odmet. U sceni koristi drveni čekić koji koriste sudije. Razbijanem stakla na vrhu palate poziva žene da urade ono što mora biti urađeno i da slobodno naprave buku. (nastala razbijanjem).


Lično podseća na scene iz serije The Handmaid’s Tale zbog kapuljača i načina na koji Grande vodi žene u pesmi. Ima jaku religioznu vibraciju, pogotovo što izgleda da žene gledaju na nju kao na nešto posebno.


Ikonsko slikarstvo Michelangela za Sikstinsku kapelu biva reimaginisano sa svim ženama. Vidite i sami da je tu više rasa.

Pogledajte sami spot za drugi singl njene nove muzičke ere.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.