Muzika Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Bez obzira na geografsku udaljenost, muzika čiste emocije ruši sve granice i zbližava “daleke muzičke rođake“ – Legendarni Earl Chinna Smith izvodi pesmu “Lampica“ benda AmanZaman!

Legendarni Earl Chinna Smith, jedan od osnivaca Waillersa, prateceg benda Bob Marlija, džemuje uz pesmu „Lampica“ benda AmanZaman, osnovanog od strane Danila Marinkovića aka Sel3kt.

A ko je AmanZaman bend?! Sigurno ste već čuli za njih.

AmanZaman je reggae/dub/ska bend iz Svilajnca, nastao 2008. godine i čini ga devet članova, i jos desetak prijatelja koji nastupaju zajedno sa bendom, zaduženi za ludačku atmosferu na koncertima. Osnovali su ga Danilo (vokal), Strahinja i Marko(gitare), Vuk (bas) i Ivan (bubnjevi). 2009. godine bendu se priključuju novi članovi: Peđa (klavijature) i Mladen (perkusije), kao i ženski vokal Ljubica. Zvuk dobija ozbiljniji karakter i bend počinje da funkcioniše i sazreva kao ogromna celina. Početkom 2010. godine u bend dolazi Laza (saksofon) i bend dobija konačno potpunu formu koja je ostala do danas. Bend je svirao po raznim gradovima u zemlji ( Beograd, Svilajnac, Novi Sad, Kragujevac, Pozarevac..), po raznim klubovima (Danguba, 20/44, KC Grad, Ciklon, CK 13 i mnogi drugi), festivalima (Uhvati Ritam, Prnjavorstock, Majska Gitarijada, EXIT festival…) i gradskim trgovima izvodeći obrade reggae i ska klasika na svojstven nacin i bejaše dobro prihvaćen od strane najraznovrsnije publike. Godina 2010. predstavlja prekretnicu u radu benda, kada na leto nastaje prva autorska pesma “Budi Spreman”, koja belezi pocetak autorskog rada AMANZAMAN-a. U januaru 2011. bend odlazi u Kruševac, gde počinje snimanje debi albuma, u studio Sweepunk kod momaka iz benda ZAA, saradnja se nastavlja i bend nakon nekoliko meseci završava snimanje prvog materijala. Dolazi do saradnje sa nezavisnom izdavačkom kućom Balkan’s Hi Fi, za koju bend izdaje svoj prvi singl “SAM“  na kompilaciji Balkanfarraj Vol.2 zajedno sa Hornsman Coyote, ZAA, Irie FM, Marčelom i mnogim drugima.
U aprilu 2011. Balkan`s HI FI ugošćava legendarnog Brother Culture, prvo u Pančevu, a zatim u Rijeci u klubu “Diskordia“, zajedno sa Danilom (frontmenom i liderom benda AmanZaman), gde nastaje prava ludnica kombinacijom ova dva MC-a. Prema rečima reggae.hr (vodeceg web portala za ovu vrstu muzike na podrucju ex YU):  “Rijeka je doživjela vjerojatno najjače reggae gostovanje u novije doba, a to je gostovanje potpuno opravdalo očekivanja, te svima koji su hodočastili u Discordiju priredilo večer koju neće dugo zaboraviti.”
U julu iste godine, bend izbacuje svoj prvi single/spot “Lampica”, koji izaziva more oduševljenja već prvih dana emitovanja. Par meseci kasnije, u septembru, izdat je album sa radnim nazivom “Samo neka gori!”

AmanZaman šalje poruke Mira, Ljubavi, Pozitivnih misli, Tolerancije, Ravnopravnosti, Jednakosti i Poštovanja! Pozitivna i ogromna energija, virtuoznost muzičara i inspirativna atmosfera na nastupima su jedni od kvaliteta koji izdvajaju ovaj bend od ostalih!

Danilo Marinković sada ima novi projekat „Balkanabis SoundSystem“ i zavrsava debi album, a u narednih 15dana izbacuje prvi Single sa spotom za pesmu „Money“. Ova traka urađena je u saradnji sa mladim muzičarem, takođe sa Jamajke – Horace Thompson aka Tommy T i najboljim Beatboxerom na Balkanu, Igorom Srećkovićem aka Sick Prime.
Balkanabis Soundsystem je nastao iz nekoliko raznih bendova, a njegov osnivač je Danilo (Amanzaman).
Bend je autorski i već ima svojih desetak stvari, koje upravo snima u studiju i one će se naći na prvom albumu. Balkanabis Soundsystem je žanrovski mešavina Duba, Soula, Dnba, distorzije i balkanbeata. Albumu će prethoditi nekoliko singlova propraćenih spotovima. Balkanabis Soundsystem Koncept predstavlja Umetnički odgovor i bunt na svet koji nas okružuje, putovanje kroz muziku jednog mešovitog i internacionalnog sastava, koji dolazi iz ratnih zona Balkana, a koji propagira Mir, Ljubav i Toleranciju i klanja se ljubavi kao jedinoj „zastavi i republici“. BSS koncept je namenjen raznovrsnoj publici, jer je materijal uglavnom na engleskom jeziku, kako bi što više ljudi globalno razumelo njihovu poruku.

“Na albumu će biti minimum jedna bonus traka na srpskom, kako bi se inostrana publika upoznala i zainteresovala za naš divan jezik.“izjavio je Danilo Marinković.

Bend za sada broji 5 clanova: Danilo Marinkovic (Vokal i gitare), Relja DerBogosijan (bubanj), Todor Zivkovic (Bass), Dragan Pavlovic (truba) i Nenad Obradovic (saxofon), a bend će imati kolaboraciju na albumu sa muzicarima sa Jamajke, iz Afrike i nekim našim poznatim Reggae i DNB izvodjacima (nećemo za sada otkrivati imena, neka to bude iznenađenje).

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.