Muzika

201 godina od rođenja Adolfa Saksa

Pre tačno 201 godinu rođen je čuveni tvorac saksofona (eng. saxophone, muzički instrument bez kog džez muzika ne bi mogla da se zamisli) Adolf Saks (fr. Antoine-Joseph „Adolphe“ Sax), po kome je saksofon i dobio ime.

Adolf Saks(Fotografija: Adolf Saks, reddit)

Adolf Saks (rođen 1814. u Dinanu (Belgija), a umro 1894. godine u Parizu) je bio belgijski dizajner muzičkih instrumenata. Potiče iz muzičke porodice, tj. njegov otac Šarl-Žozef Saks (fr. Charles-Joseph Sax), takođe je bio dizajner muzičkih instrumenata. Adolf je, u 24. godini, unapredio dizajn bas-klarineta. Zatim se preselio u Pariz, gde je radio na čitavom setu instrumenata. Stvorio je sakshornu (od vojničke trube), saksov rog (duvački instrument sa ventilima) i flugelhornu, koja je prototip (preteča) modernog eufonijuma. Izmislio je i sakstrombu sa ventilima i užim otvorom od saksovog roga, kao i klarinet-burdon (prototip kontrabas-klarineta).

Saksofon Džona Koltrejna (saksofonista)(Fotografija: Salsofon Džona Koltrejna (eng. John Coltrane), saksofonista, NEWSDESK)

Međutim, Adolf Saks je najpoznatiji po izumu saksofona. Godine 1842. kompozitor Ektor Berlioz (fr. Hector Berlioz) napisao je odobrenje za saksofon. Od 1842. do 1846. godine Adolf Saks je izmislio čitav asortiman saksofona. Otkriće saksofona donelo mu je ugled, zahvaljujući kojem je 1857. godine postao učitelj na Pariskom konzervatorijumu (Visoka muzička škola (u rangu (red, stepen) fakulteta), zavod za negovanje dobre muzike). Saks je nastavio da dizajnira instrumente do kraja života.

Danas su Afroamerikanci (ili Afrički Amerikanci) poznati kao jedni od najboljih (i najčešćih) muzičara koji sviraju saksofon, odnosno jedan od najlepših muzičkih žanrova (rod, vrsta) – džez (eng. jazz) muziku.

Džez bend(Fotografija: Džez band (eng. Jazz-band), De Brus Brewery)

Džez je muzički stil koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. veka.

Pogledajte sjajan video instrumentalne muzike (muzički instrument: saksofon):

(Fotografija: Saksofonista, Live Science)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.