Muzika

100 godina od rođenja najpoznatijeg „šoumena“ – Frenk Sinatre

Pre 100 godina rođen je najpoznatiji „šoumen“, odnosno jedan od najboljih pevača svih vremena, Frenk Sinatra.

Frenk Sinatra(Fotografija: Frenk Sinatra, „all about jazz“)

Frenk Albert Sinatra (engl. Frank Sinatra; Hoboken, 12. decembar 1915Los Anđeles, 14. maj 1998) je bio američki pevač i glumac.

Sinatra je bio otelotvorenje američkog „šoumena“ (engl. showmansrp. zabavljač ili producent), ali i prilično kontroverzna ličnost van pozornice. Sin italijanskog emigranta, rođen je u radničkoj porodici. Kao mladić počinje se baviti muzikom, prvo u maloj grupi, a zatim samostalno. Postepeno niže uspehe i privlači milione devojaka. No, procvat roka zadaje ozbiljan udarac njegovoj karijeri. Sinatra tada kreće u filmske vode i dobija ulogu u filmu „Odavde do večnosti“, za koju osvaja Oskara za najbolju sporednu ulogu 1953. Od tada se paralelno bavi glumačkim i pevačkim poslom. Autor je stotinak albuma, a nastupio je u 58 filmova. Poput prave zvezde čitavog je života punio stranice žute štampe svojim brakovima, avanturama, vezama s mafijom i svojom sklonošću piću.

Pogledajte video snimak pesme „Fly me to the moon“ (srp. „Odvedi me do meseca“), u živom izvođenju Frenk Sinatre, 1964. godine:

(Fotografija: Frenk Sinatra, „jango“)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.