Događaji Kultura Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Mini-premijera filma „FACE ME!“

foto: Marija Strajnić / za BeforeAfter

Mini-premijera dokumentarno-eksperimentalnog filma “FACE ME!” autorke i producentkinje Jelene Pavlović, jednog od pobedničkih radova na konkursu Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti BlackBox 2020: Spomenik, biće održana u umetničkom prostoru DIM (Cetinjska 15a) u četvrtak 29.10. od 19h.

Film sagledava aspekte kulturnog identiteta, ali i aspekte suočavanja čoveka, kako sa ličnim osobinama, tako i sa spomeničkom kulturom. Prikazani su delovi spomeničke kulture bivše SFRJ i gradovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije – Beograd, Zagreb, Podgorica i Ljubljana. Suočavanje sa spomenicima ogledalo je sopstvenog identiteta, a tako se reflektuje i na kolektivni odraz u društvo i na (ne)mogućnosti promene. Suočavanjem naspram monumentalnog dolazi do izražaja čovekova izvorna organska priroda i podstiče ga na buđenje, pa se kroz film prikazuje spomenik budućnosti i to kao antispomenik čiji je zadatak da opomene, da identifikuje, da umiri ili uznemiri, da isprovocira reakciju i prekine letargiju, ali i da ukaže na prave vrednosti i preispita stvarnost i aktuelne prilike.

Glumac Luka Miljković, scena iz filma „FACE ME!“

Spomenik budućnosti, u tom smislu, postavlja sledeća pitanja Koje emocije u vama mogu da probudim? Šta tražim od vas? Šta je za vas pamćenje, a šta zaborav? Koliko me poštujete? Šta u vama izazivam? Da li osećate ponos ili stid kada se pogledamo / suočimo?

     Glumica Gordana Mićunović

„Susret spomenika i čoveka je emotivni, a ta emocija, pozitivna ili negativna, izazvaće različite reakcije i postaviti mnoga pitanja koja će pobuditi na akciju. Baš iz tih pitanja, a kroz umetničku i istorijsku komponentu, i proizilazi višedimenzionalnost i ideja o antispomeniku koji je u filmu posvećen svim antiherojima. Antispomenici nisu tako aktuelni u regionu. Treba se suočiti sa prošlošću i sadašnjošću, „face to face“, bez tabua, i, kao misleće biće biti odgovoran i voditi računa o kulturi sećanja, a pre svega u tome poći od suočavanja sa samim sobom“, kaže Jelena Pavlović, autorka ovog doku-eksperimentalnog filma i dodaje da je ovo tek mali skromni korak i da će se u ozbiljnu produkciju krenuti od sledeće godine.

Režija & Produkcija: Jelena Pavlović
Montaža: Mina Petrović
Kamera: Igor Jerković, Đurđica Knežević
Uloge: Luka Miljković, Gordana Mićunović, Vladan Miljković, Iva Žulić
Muzika: Marko Milošević MKDSL, Tamara Ristić KEZZ
Trajanje filma: 3 min.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.