Kultura Najave Srbija

MANKALOMANIJA u Bačkoj Topoli

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Topolskom Muzeju u Bačkoj Topoli, okviru ORIGO OPEN FEST-a, u subotu, 8. avgusta 2015. godine, održaće se „Mankalomanija”. Bačka Topola je deseti grad u kome Muzej afričke umetnosti predstavlja ovaj sada već dobro poznat program.

mankala_tnMankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

14-17h PROGRAM ZA DECU:

Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri. Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave mankalu za poneti. Potrebno je da svako dete ponese 2 kartonske kutije za 10 jaja, kako bi od tog materijala napravilo svoju tablu za mankalu. Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina.

14-17h PROGRAM ZA ODRASLE:

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe Mankala, misaona igra u MAU (decembar 2012 – oktobar 2013), će predstaviti ovu specifičnu igru, nakon čega će posetioci imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.