Kultura Srbija

Letnji bioskop DKSG: SFRJ PRODUKCIJA 80-TIH: 2.deo

Presek produkcije unutar kinematografije bivše Jugoslavije, od početka dekade sve do vidljivih naznaka njenog raspada, predstavlja filmove reditelja koji su tokom 80-tih stvarali u okviru različitih žanrova sa zapaženom recepcijom od strane tadašnje bioskopske publike.

Ulaz slobodan, u slučaju lošeg vremena filmovi će biti prikazani u Maloj sali DKSG.

Nedelja, 2. septembar

SNOVI, ŽIVOT, SMRT FILIPA FILIPOVIĆA

r: Miloš Radivojević

ul: Aleksandar Berček, Milena Dravić, Velimir (Bata) Živojinović

SFRJ, 1980, 88′

Priča o životu i snovima prvog sekretara Komunističke partije Jugoslavije obuhvata one delove njegovog životnog puta o kojima postoje izvesni pouzdani istorijski podaci. To je svedočanstvo o životu jednog izuzetnog čoveka, komuniste, profesora matematike, sanjara, od njegovog rođenja 1878. pa do smrti u Staljinovim čistkama 1938. godine.

Ponedeljak, 3. septembar

ŠESTA BRZINA

r: Zdravko Šotra

ul: Zoran Radmilović, Velimir (Bata) Živojinović, Milena Dravić, Mića Tomić, Neda Arnerić

SFRJ, 1981, 90′

Učestvujući otvorena srca u odnosu sa mušterijama, automehaničar Života doživljava razne zgode. Neke su smešne, neke su tužne, neke otkrivaju lepotu, a neke ljudsku bedu. Na kraju se i sam zapetlja, i ne bez gorčine, pokušava da se izmeni, nameravajući da postane kao njegov kolega preko puta, koji se prilagodio današnjem vremenu: sa svakom strankom kratko i poslovno. Međutim, ljudima koji dolaze kod njega, potreban je takav kakav jeste.

Utorak, 4. septembar

SAVA MALA

r: Živorad (Žika) Mitrović

ul: Ljubiša Samardžić, Siniša Ćopić, Danilo Lazović, Ružica Sokić

SFRJ, 1982, 113′

Osamnaestogodišnji mladić živi u Savamali, ozloglašenom kraju Beograda. U Evropi se te, 1936. godine, oseća opasnost od predstojećeg svetskog sukoba. U uzburkanom ambijentu Savamale sukobljavaju se različite strasti, a naslućuje se da su krvavi štrajkovi samo uvod u glavnu borbu. Mladić pokušava da izađe iz skučenih okvira sirotinjskog života i da se dočepa “boljeg društva”.

Četvrtak, 6. septembar

SMRT GOSPODINA GOLUŽE

r: Živko Nikolić

ul: Ljubiša Samardžić, Savina Geršak, Jiri Przmek, Vesna Pećanac

SFRJ, 1982, 83′

Gospodin Goluža prvi put u svom samotnom životu kreće na more. Prinuđen je da bez novca odsedne u hotelu, jer su ga u međuvremenu opljačkali. U gradiću vlada duh intriga, zavisti i mržnje i Golužin dolazak izaziva radoznalost i razna nagađanja. Pritisnut pitanjima, on nespretno izjavi da je ovaj gradić izabrao da bi izvršio samoubistvo. Ova laž iz temelja menja njegov život.

HEY BABU RIBA, Srdjan Todorovic, Dragon Bjelogrlic, Nebojsa Bakocevic, Goran Radakovic, Gala Videnovic, 1986, (c) Orion

Subota8. septembar

BAL NA VODI

r: Jovan Aćin

ul: Gala Videnović, Srđan Todorović, Dragan Bjelogrlić, Goran Radaković
SFRJ, 1985, 89′

U Beogradu pedesetih godina, četiri mladića i jedna devojka, idu u isti razred, zajedno veslaju, imaju orkestar, susedi su i porodice im se znaju. Dečaci su pomalo zaljubljeni u devojku, a ona ih smatra samo drugarima. Ljubav će ipak da se dogodi, ali sa petim, došljakom iz provincije koji je muževniji.

Nedelja, 9. septembar

PRLjAVI FILM

r: Dušan Sabo

ul: Dušan Sabo, Radoslav Pavlović, Jasna Beri, Mirjana Deak

SFRJ, 1989, 83′

Priča o prljavom filmskom poslu u vidu kolaža sastavljenog od autentičnih događaja, filmskog dokumenta, a pri tome je i igra i eksperiment. U filmu stvarni pisac Radoslav Pavlović i reditelj Dušan Sabo igraju sebe kao druge i druge kao sebe. Njihova namera je da snime film o Kosovu…Film posmatran kao paralelni život. U isto vreme je i omaž francuskom filmu tzv. novog talasa Do poslednjeg daha Žan-Lik Godara.

Ponedeljak, 10. septembar

BOLjI ŽIVOT

r: Mihajlo Vukobratović

ul: Marko Nikolić, Svetlana Bojković, Boris Komnenić, Lidija Vukićević

SFRJ, 1989, 98′

Priča o porodici Popadić koju čine otac, majka i troje odrasle dece. Dogodovštine iz njihovog svakodnevnog života punog nesporazuma i komičnih obrta. Nastavak i zaokruženje storije o sudbini ove porodice iz popularne istoimene televizijske serije.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.