Kultura Srbija

Koncert Big Benda RTS-a & Ditera Limburga u Domu omladine Beograda

Utorak, 07. mart 2017. u 20:00
Velika sala Doma omladine Beograda
Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara. U pitanju su numerisana sedeća mesta.

Diter Limburg (Dieter Limbourg), jedan od vodećih saksofonista evropske džez scene i solista renomiranog Brisel džez orkestra (Brussels Jazz Orchestra), dolazi u Beograd na veliki koncert sa Big Bendom RTS u Domu omladine Beograda! Naša publika će imati priliku da čuje originalne kompozicije i aranžmane iz „pera“ Ditera Limburga. Kao i uvek do sada, veći deo programa biće premijerno izveden.

Ovaj događaj predstavlja početak saradnje Big Benda RTS u novoj muzičkoj sezoni sa eminentnim kulturnim centrom kakav je Dom omladine Beograda, kao organizatorom Beogradskog džez festivala. Na taj način, kroz seriju koncerata sa istaknutim inostranim umetnicima, a uz saradnju i veliku podršku kreativnog i izvršnog tima DOB, Radio Televizija Srbije, Muzička Produkcija RTS i Big Bend RTS, dobijaju partnera koji prepoznaje umetničke vrednosti našeg ansambla i koji ima kapaciteta i iskustva da džez muziku, kao umetničku formu, podigne na viši nivo. Posebnost povezivanja i buduće saradnje sa DOB, ulepšava činjenica da Big Bend RTS, sledeće godine proslavlja 70 godina od osnivanja. U duhu najbolje tradicije obe institucije, koje rade najviše što mogu na promovisanju kvalitetne džez muzike, u toku ove sezone predstavićemo niz koncerata našeg najboljeg Big Benda sa ekskluzivnim stranim gostima.

Big Bend RTS već decenijama visoko drži standard kad je u pitanju izvođenje najbolje džez muzike u našim krajevima i predstavlja jedan od ključnih stubova ovdašnje džez scene. Jedno od najvećih postignuća ovog orkestra jeste činjenica da je tokom dugog niza godina na svojim koncertima izgradio posvećenu publiku rafiniranog ukusa, kojoj svaka sezona Big Banda predstavlja svečanost. Osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (“Big Bend”). Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen «Bobi» Guteša, Vojislav «Bubiša» Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje «Mića» Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena Džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli i mnogi drugi… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABBA). Kad su u pitanju domaći izvođači, Big Bend RTS je najčešći učesnik Beogradskog džez festivala, od njegovog osnivanja 1971. Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Prvi koncert u seriji predstavlja „odskočnu dasku“ za početak sezone uspešnih nastupa, te početak plodonosne saradnje dve institucije vezane u raznim segmentima za džez muziku, na zadovoljstvo mnogobrojne publike.

Raspored prolećnih koncerata Big Benda RTS u Domu omladine Beograda:

07. mart – Big Bend RTS & Diter Limburg

12. april – Big Bend RTS & Stjepko Gut

18. maj – Big Bend RTS & Andrea Tofaneli

13. jun – Big Bend RTS & Simon Rigter

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.