Kultura

„Kombank dvorana”: Pokrenut projekat „Digitalna istorija”

U cilju spajanja umetnosti sa modernim tehnologijama i promocije kulturnih sadržaja na inovativni način u „Kombank dvorani”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, pokrenut je projekat „Digitalna istorija”, kao proizvod zajedničke kulturne misije „Kombank dvorane”, Jugoslovenske kinoteke, „Filmskih novosti” i Narodnog muzeja u Beogradu.

Ovo je projekat od nacionalnog značaja, koji podrazumeva predstavljanje digitalizovane baze umetničkih dela Narodnog muzeja u Beogradu, kao i fragmenata filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke i „Filmskih novosti”.

Projekat „Digitalna istorija” koncipiran je tako što će pre filmskih projekcija na bioskopskom platnu biti predstavljeno jedno digitalno restaurirano ili digitalizovano umetničko delo praćeno pričom naratora (ili u izvornom tonskom zapisu). Njegova svrha je da to umetničko delo približi posmatraču i edukuje publiku o istoriji i srpskom kulturnom nasleđu, odnosno savremenom stvaralaštvu.

(Fotografija: „Kombank dvorana”, 2018; © „Kombank dvorana”)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.