U prodaji knjiga drama „Maratonci trče počasni krug” Dušana Kovačevića

0

Pred čitaocima se nalazi prva knjiga drama „Maratonci trče počasni krug”, koja se nalazi u sklopu izabranih dela Dušana Kovačevića.

„Sećajući se grada i ulica detinjstva, kojima sam protrčao zagledan u nebo, po kojem su leteli moji golubovi, sa osmehom za‚strašne’ događaje i tugom kad se uništava i nestaje nešto lepo i vredno, napisao sam prvu dramu za pozorište ‚Maratonci trče počasni krug’. Pisao sam je dve godine po podstanarskim sobama – kao tragediju jednog mladog čoveka, prisiljenog da se bavi pogrebnim poslovima u familiji metuzalema. Pisao sam je kao sopstveno osećanje nemoći i želje da napustim ‚pogrebnu državu’. Kada sam je pročitao kao završni rad na trećoj godini studija, ispostavilo se da je reč o komediji, odnosno da sam se od užasa branio smehom, ironijom, cinizmom i crnim humorom – crnim kao moja osećanja tih godina u takvoj državi”, kaže je o svom komadu naš poznati dramaturg Dušan Kovačević, upravnik „Zvezdara teatra”.

„Maratonci trče počasni krug” je verovatno najpoznatije ostvarenje srpske kinematografije, a u ovoj knjizi možete naći još i drame „Radovan Treći”, „Svemirski zmaj”, „Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću?”, kao i prolog Dušana Kovačevića o pisanju, piscima, pozorištu

„Svet koji slika Kovačević jeste smešan, ali se sa njim ne pravi humoristički kompromis. Radovan Treći je opasan u svojoj neprilagođenosti i skučenosti shvatanja, dok Topalovići završavaju dramu u automobilu – gazeći sve živo pred sobom. Upravo preko tih zatamnjenih, crnohumornih preliva njegovih tekstova stiže do nas turobna dijagnoza o nesolidnosti jednog mentaliteta, pa čak i čoveka uopšte”, svojevremeno je rekao pisac Slobodan Selenić.

Knjigu drama „Maratonci trče počasni krug” možete da kupite u „Lagunim” knjižarama ili putem veb-prodavnice, gde uvek možete pronaći sva najnovija izdanja i aktuelne akcije, kao i u Knjižarama „Vulkan” i Knjižarama „Delfi”, odnosno u knjižari „Booka”.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend