Knjige&Stripovi Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Tanja Stupar-Trifunović gošća Beogradskog sajma

Tanja Stupar-Trifunović, banjalučka književnica, ovogodišnja je dobitnica Evropske nagrade za književnost. Tim povodom bila je gošća na štandu EU Info Centra Beogradskog sajma, gde je govorila o značaju ovog priznanja, kao i o nagrađenom romanu „Satovi u majčinoj sobi“ koji je ovom prilikom predstavljen beogradskoj publici.

Govoreći o nagrađenoj knjizi u kojoj preispituje položaj i prava žena, Tanja je želela da prikaže majčinstvo mnogo složenijim nego što ga društvo prihvata, i ne samo to, već i složeni sistem uloga sa kojima se žene manje-više uspešno nose, od detinjstva do zrelosti. Učinjena je velika nepravda majkama kada se svode na neživu sliku idealizovanog majčinstva, a taj ideal, kaže književnica, baca ogromnu senku na stvarnost sa kojom se žene zapravo svakodnevno bore.

Okosnicu romana čini priča majci i ćerki koja se prenosi generacijama, ali je ovo priča i o životu žena u bivšoj Jugoslavijii, o njihovoj zanemarenoj ulozi u velikim istorijskim preokretima, ali i o kulturnim obrascima koji ulogu žena često ignorišu. Kako kaže književnica, želela je da svojim čitaocima prenese lična iskustva govoreći kako oni, kao žene i deca, nisu imali priliku da izraze svoje nezadovoljstvo ni neslaganje tokom rata. Rat je, navodi Tanja, samo pozadinska priča koja nije mogla da se izbegne.

„Kod nas se dosta pisalo o ratu iz raznih perspektiva. Ima mnogo loših i ima nekoliko dobrih knjiga o ratu, jer je to tema od koje je teško pobeći a teško se i suočiti i izneti kroz roman da bude univerzalna i da ima katarzični antiratni efekat, jer dobar roman o ratu je samo antiratni“, rekla je književnica.

„Najvažnija mi je bila strana dece i žena, nijednu drugu nisam želela da imenujem“, dodaje ona.

Roman predstavlja aluziju na Tolstojevu Anu Karenjinu, koja zapravo svedoči o stalnoj aktuelnosti ženskih pitanja u patrijarhalnom društvu, a Tanja Stupar–Trifunović ih u svojoj knjizi itekako iznova aktualizuje.

eupl

Evropska nagrada za književnost promoviše evropske vrednosti i upoznaje čitaoce sa najreprezentativnijim stvaraocima koji svojim delima predstavljaju kulturu zemlje iz koje dolaze. Svrha nagrade jeste da ističe kreativnosti i različitosti u savremenoj evropskoj književnosti, promoviše prevođenje i literaturu iz manjih jezičkih sredina, kao i da podstiče dostupnost književnih dela svakom mestu u Evropi, gde postoji čitalačka publika.

“Evropska književna nagrada omogućava piscima lansiranje na evropsko književno i čitalačko tržište i prevođenje na više evropskih jezika, pruža podršku i preporuku izdavačkim kućama u Evropi da knjigu objave”, kaže Tanja Stupar.

Izvor: Kaleidoskop

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.