Knjige&Stripovi Srbija

Raspisan konkurs za drugo kolo edicije “Čitalački maraton”

Veliki uspeh u prvoj godini realizacije akcije!

Ove godine tokom realizacije projekta pristiglo je preko 200 rukopisa za prvo kolo edicije “Čitalački maraton”, 142 nastavnika srpskog jezika i književnosti glasalo je za romane iz užeg izbora i pobedničkim romanom proglašen je rukopis “Ja, Aleksija” autorke Branke Trifunović.

Otvoreno je preko 500 Čitalačkih klubova u osnovnim školama gde će se na radionicama obrađivati svih pet romana iz prvog kola edicije “Čitalački maraton”. Do sada je prijavljeno preko 8.500 učenika članova klubova, a svi dobijaju pobednički roman na poklon. Od 28. novembra 2017. raspisan je drugi Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina za drugo kolo edicije “Čitalački maraton”.

Konkurs će biti raspisan do 15. aprila 2018. godine. Rukopisi koji stignu posle 15. aprila 2018. neće biti razmatrani. Rukopis treba da bude napisan na srpskom jeziku. Obim rukopisa treba da bude najviše osam autorskih tabaka, odnosno najviše 128 strana (1800 znakova sa proredima po strani). Preporuka: Word dokument podesiti na font Times New Roman, veličina slova 12, prored 1,5. Svi rukopisi će biti šifrirani i pod šifrom poslati Stručnom žiriju. Stručni žiri će od pristiglih rukopisa odabrati rukopise koji će činiti uži izbor i proslediti ih pod šifrom Glavnom žiriju na glasanje. Glavni žiri, u čijem sastavu je više od 100 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama, rangiraće rukopise. Prvoplasirani roman biće nagrađen novčanim iznosom od 500.000,00 dinara bruto.

Pet prvoplasiranih romana prema glasovima Glavnog žirija biće urednički priređeni i štampani do kraja 2018. godine.
Svi zainteresovani autori su u obavezi da do 15. februara 2018. godine popune prijavni obrazac čime iskazuju nameru da učestvuju na Konkursu.
Po prispeću Prijavnog obrasca od autora, Izdavačka kuća Klett će autorima, u automatskom odgovoru imejlom, proslediti obrazac Izjave autora koju autor treba da popuni i pošalje Izdavačkoj kući Klett.

Nakon potpisane Izjave autora, autori najkasnije do 15. aprila 2018. godine mogu da pošalju svoj rukopis romana, i to u elektronskoj formi (u formatima: .doc ili .docx) na adresu citalackimaraton@klett.rs.

Cilj akcije “Čitalački maraton” je da:

– neguje srpsku književnost za decu i mlade,
– motiviše mlade od 11 do 14 godina za čitanje,
– podstiče čitanje s razumevanjem i samim tim uspešnije učenje mladih,
– formira Čitalačke klubove u osnovnim školama Srbije,
– pruža dodatnu stručnu podršku nastavnicima,
– podrži izdavaštvo za mlade u Srbiji…

Izvor: Klett

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.