Knjige&Stripovi Srbija

Promocija knjige „Jezikofil“ na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Ko je sapioseksualac? Da li je koeficijent isto što i kvocijent? Kako je ludi Nasta postao žensko? Na ova i mnoga druga zanimljiva jezička pitanja odgovore daje naučnopopularno izdanje koje ovom prilikom predstavljamo.
Ova knjiga okuplja odabrane i prerađene tekstove objavljivane na internet stranici www.jezikofil.rs u periodu od novembra 2013. godine do juna 2016. godine. Autori i osnivači ovog sajta su diplomirani profesori srpskog jezika i književnosti, koji su doktorirali na Filološkom fakultetu u Beogradu, aktivni saradnici Instituta za srpski jezik SANU.

Tokom tih nekoliko godina rada na sajtu Jezikofil objavljeno je više stotina originalnih tekstova iz različitih oblasti koje se tiču srpskog jezika i jezičke norme. Motivacija za tekstove nastajala je na osnovu osluškivanja aktuelnih društvenih dešavanja, kao i svakodnevnih razgovora, u kojima su se javljale različite jezičke nedoumice.

Stranica Jezikofil oformljena je kao rezultat želje osnivača da se na jednom mestu pristupi jeziku i jezičkoj kulturi na naučnopopularan način. Sadržaj tekstova na stranici nastajao je na osnovu dugogodišnjeg iskustva njenih urednika u višeaspektnim naučnim istraživanjima srpskog jezika i jezičke kulture, u nastavi srpskog jezika i uopšte iskustva u radu na različitim projektima koji se tiču popularisanja lingvističkih istraživanja. Potreba da tekstovi, najpre osmišljeni tako da budu razumljivi široj publici (ponajviše onoj koja nema sistematično lingvističko obrazovanje), nakon dobre reakcije, o čemu svedoči zainteresovanost čitalaca, zatim i drugih naučnih istraživača, a na kraju i šire javnosti, budu dostupni na internetu prerasla je u težnju da se ovi tekstovi nađu u papirnoj verziji i tako postanu pristupačni i van virtuelnog sveta.

jezikofil
Autor ilustracija je akademski slikar mr Dragan Bosnić, koji je dao veliki doprinos svojim duhovitim komentarima i interpretacijama najzanimljivijih tema i delova teksta. Recenzenti su uvaženi stručnjaci iz ove oblasti: dr Rada Stijović, prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Veljko Brborić.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.