Promocija knjige “Beogradska beležnica” Siniše Stojanovića

0

U petak 09. decembra, u 19h, održaće se promocija romana “Beogradska beležnica” autora Siniše Stojanovića, u izdanju norveško-srpske koprodukcijske kuće Kovačnica priča. Peta napisana knjiga ovog autora, dok roman prvenac, po prvi put predstaviće se javnosti u galeriji Polet (Cetinjska 15).

O knjizi, pisanju i povodima za nastanak knjige govoriće Ivana Peško, urednica izdanja, Dragana Nikolić, dizajnerka odgovorna za izgled korica, Aleksandar Marković, autorov duhovni blizanac i Siniša Stojanović kao autorova senka.

“Inicijalno pesnik, Siniša Stojanović na mestu svog romanesknog prvenca piše romanesknu poemu. Pošto su poemu izmislili romantičari, Stojanovićev avgust morao je postati jedna nepregledna avantura. Bol je dakako svetski, glavni junak je potpuno suvišan, rečenično tikivo grubo nostalgično. Međutim, delu nedostaje romantičarske mitomanije, što je rezultat piščevog svesnog odbijanja da pristane na kompromis celovite strukture. Ovo je knjiga koja ne poznaje slepe ulice – na poslednjoj se stanici izlazi, samo ako se u autobusu zaspi. Može i drugačije, ali Stojanovićeva knjiga nije jezero“, kaže Ivana Peško.

„Dvostruki je razlog što niko pre Stojanovića nije ozbiljno obradio temu javnog prevoza. Prvi je u tome što ovaj motiv nije dovoljno seksi. A pošto u ovoj zemlji trenutno najviše pišu netalentovani, sama tema mora biti dovoljno erotična da bi se knjiga prodala. Drugi razlog svoje uporište ipak ne pronalazi samo u kapitalizmu, iako su posledice skuplje. Javni prevoz nije više jeftin, zato o njemu pristaju da pišu samo hrabri“, dodaje urednica.

6691655_orig

Siniša Stojanović rođen je 1981. u Beogradu. Književnik (pesnik i prozaista) i urednik programa beogradske galerije Polet, ali i performer, muzičar, tonski tehničar, kolumnista i reditelj. Objavio je tri knjige pesama: Mamonova Hagada, 2009, Rovac U laži, 2011 i U raskoraku, 2011, sve tri u izdanju IK Liber. Četvrta zbirka pesama „Dani na ravnoj zemlji“ planirana je za 2017. godinu. Član je UKS-a i od 2012. U statusu je slobodnog umetnika grada Beograda.

Pročitajte još: Noć za Koena u beogradskom Poletu

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Neposlušno dete koje šapuće izmišljenim jezikom. Voli knjige, Berlin, putovanja i bežanja od stvarnosti. Zavisnik od poezije. Voli Ničea, Dalija, fotografiju, kafu, Dejvida Linča. Smatra da je Dostojevski besmrtan. Doziva vetar za nove revolucije.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend