Knjige&Stripovi Srbija

Predstavljen roman „Pogledaj plavi avion“ mlade autorke Hana Piščević

U formi književne večeri, u Klubu Književnika predstavljen je roman „Pogledaj plavi avion“, mlade autorke Hane Piščević, dobitnice druge nagrade na konkursu „Mladi književni supertalenti 2015“ – koji je organizovala izdavačka kuća Samizdat, uz podršku Komercijalne banke.

Promocija romana Pogledaj plavi avion, knjizevnica Biljana Srbljanovic i autorka Hana Piscevic

Zanimljivo je istaći da je Hana ceo roman otkucala na mobilnom telefonu, tokom vožnji autobusom, na časovima, na žici na Kopaoniku, u hodu, u kadi, u šetnji svog psa Vinija, kao i da je sav prihod od prodatih primeraka romana namenjen Prihvatilištu za napuštene životinje „Draževac“.

Roman sam počela da pišem kada sam saznala za konkurs i veoma sam zahvalna što sam imala priliku da učestvujem u njemu. Pišem zato što tako najbolje mogu da se izrazim i to mi je velika strast. Ono što je možda neobično je da uvek svoje priče kucam na telefonu, zato što mi misli prebrzo lete i jedino tako uspevam sve da zabeležim.“ – izjavila je autorka romana Hana Piščević.

Pored Hane, koja je otkrila svoj izvor inspiracije za nastanak priče o porodičnoj ljubavi i bliskosti, na promociji romana govorila je i književnica Biljana Srbljanović i istakla da Hana piše zrelo, lako i ozbiljno i da je jasno da je pred nama knjiga već formiranog pisca: „Pogledaj plavi avion je mladalački, urban, savremen roman koji se čita u dahu, ali u isto vreme tako zrelo i svevremenski napisan da me najviše podseća na prvi susret sa Selindžerom, kad sam imala Hanine godine.“

Promocija romana Pogledaj plavi avion, autorka romana Hana Piscevic i Veran Matic direktor Samizdata

Samizdat B92 je konkurs za mlade književne supertalente pokrenuo 2014. godine, uz podršku Komercijalne banke, sa ciljem da se pomogne mladim, talentovanim piscima, uzrasta od dvanaest do osamnaest godina, da izdaju svoj prvi roman.

“Posle objavljivanja svojih prvih knjiga, naši mladi talenti su svojim ponašanjem pokazali i druge vrednosti koje nisu usko vezane za njihov spisateljski talenat. Naime, nije ih slava pokvarila, već im je samo pomogla da se njihove druge vrednosti uočljivije pokažu. Hana to pokazuje i na ovaj način, pomažući najnemoćnijima, kao i onima koji vode brigu o njima. Samizdat će sa Komercijalnom bankom nastaviti da otkriva nove talente sa novim vrednostima koji će i nas napraviti boljim.“- izjavio je Veran Matić, direktor Samizdata.

Promocija romana Pogledaj plavi avion

Prisutnima se preko video poruke obratio i Đule Van Gogh,  frontmen benda Van Gogh: „Stari životi, prethodni životi, sve se to na čaroban način prepliće u glavi jedne predivne mlade devojke. Srećan sam što u Srbiji postoji omladina koju, na jedan poseban način, predstavlja Hana Piščević.“

Roman „Pogledaj plavi avion“ čitaoci mogu da kupe u knjižarama Delfi i Vulkan, kao i u lokalnim knjižarskim radnjama.

O autorki :

Hana Piščević je rođena 1996. u Beogradu. Završila je gimnaziju „Sveti Sava“. Voli putovanja, Rolingstonse i  Bitlse, a najviše voli da vozi snoubord i zato zime provodi na snegu. Osim pisanja, voli da crta i u tome pronalazi sebe.

O romanu:

Roman „Pogledaj plavi avion“ bavi se savremenom, urbanom tematikom. To je priča o porodičnoj ljubavi i bliskosti sa kojom odrastaju dva brata, o njihovom detinjstvu koje prate dečje avanture, duhovite dogodovštine i razni nestašluci i njihovoj mladosti, koja se za jednog od njih tragično završava.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.