Knjige&Stripovi

Pravila za pisce početnike – Anton Pavlovič Čehov

Mnogi od nas su poželeli da napišu svoj prvi roman u kome bi opisali svoje promašene ljubavi, prvo pijanstvo, nesrećno detinjstvo, noćnu moru sa bubuljicama, buntovništvo na fakultetu i na kraju sve šefove i „odvratne kolege“! Takođe i jedno tristo strana posvećenih sivoj svakodnevnici u kojoj nema nas. Zatim, nesvakidašnji kraj u kome postajemo junak koji je uspeo da preboli sve ljubavi, pronađe sredstvo protiv bubuljica, oprosti ocu što je bio alkoholičar, postane poznati pisac, kupi svoju kolibu sa kaminom u dnevnoj sobi i živi srećno do kraja života sa nekim top-modelom a račun u banci raste od autorskih prava i prodanih primeraka  bestselera. U stvarnosti to i nije baš tako jednostavno.

-„Najteža je uvek prva rečenica.“(Orhan Pamuk)

Pisanje je samo po sebi vid poigravanja nase podsvesti sa nama,i bujica reci koja se pojavi na papiru dosta govori o nama samima.Posao jednog pisca mada je to uglavnom želja,potreba i deo svakodnevnice pišcevog zivota(ne moze se nazvati baš poslom jer retko koji pisac živi isključivo od pisanja),nosi sa sobom samoću,introspekciju,nespavanje,rasejanost i boksove popušenih cigareta da bi jedna knjiga dospela u ruke čitaoca.“Od pisanja ne možete pobeći,jer ono je već u Vama“.Ako ste spremni da prihvatite izazov i bacite se na posao pisanja svog prvog romana,pročitajte savete koje je  dao jedan od najpoznatijih pisaca,pa donesite svoju konačnu odluku,da li ste spremni da napišete svoju prvu rečenicu.

„Pravila za pisce početnike“-Anton Pavlovič Čehov:

-Put pisca od početka do kraja posut je trnjem,čavlima i koprivom-i zato trezven čovek svim sredstvima treba da spreči sebe da se bavi pisanjem.Ako neumitna sudbina,uprokos svim predostrožnim merama,gurne koga na put stvaralaštva,tada,da bi ublažio svoju udbinu,takav nesrećnik treba da se pridržava sledećih pravila:

1.Mora da ima na umu da je slučajno stvaralaštvo i stvaralaštvo a propo bolje od stalnog bavljenja pisanjem.Kondukter koji piše pesme živi bolje od pesnika koji nije zaposlen kao kondukter.

2.Pisanje kao „umetnost radi umetnosti“,zahvalnije je od stvaralaštva za bedni novac.Pisci ne kupuju kuće,oni ne putuju kupeom prve klase,ne igraju rulet i ne jedu čorbu od kečige.Oni se hrane splačinama,dom im je nameštena soba,prevozno sredstvo vlastite noge.

3.Slava je zakrpa na staro odori pevača,književni ugled može se steći samo u onim zemljama gde se radi razumevanja „literata“ ne potrže „Rečnik sa 30 000 stranih reči“.

4.Pokušati da pišu mogu svi,bez obzira na čin,veroispovest,uzrast,pol,školske kvalifikacije i bračno stanje.Ne zabranjuje se pisanje čak ni maloumnima,ljubiteljima pozorišne umetnosti i onima kojima su oduzeta sva prava.

5.Postati pisac koga štampaju i čitaju veoma je teško.Radi toga,moraš obavezno biti pismen i posedovati talenat,makar mali kao zrno sočiva.U odsustvu velikih talenata,dragoceni su i mali.

6.Prepuštajući se mašti,obuzdaj ruku.Ne dozvoli joj da se povodi brojem redaka.Ukoliko kraće i ređe pišeš,utoliko te više štampaju.Kratkoća ni malo ne šteti delu.Rastegnuta guma ne briše olovku ni malo bolje od nerastegnute.

7.Ako želiš da pišeš,onda se pridržavaj sledećeg:Izaberi prvo temu.Tu je dozvoljena puna sloboda.Možeš pribeći samovolji ili čak tvrdoglavosti.Ali da ne bi po drugi put otkrio Ameriku i po drugi put pronašao barut,izbegavaj teme koje su veoma davno iscrpene.

8.Pošto napišeš,potpiši se.Ako ti nije stalo da se proslaviš i bojiš se da te ne izudaraju,posluži se pseudonimom.Ali vodi računa da te takav vizir ne skriva od čitalaca,tvoje ime i tvoju adresu redakcija mora znati.To je neophodno ukoliko urednik zaželi da ti čestita Novu godinu.

-U eri priručnika za srećniji i bogatiji život,kako da postanete ovo ili ono,saveti Čehova dati piscima su surovo realni dok u knjigi Mome Kapora „Kako postati pisac“,možete pronaći detaljno objašnjenje pa i ideje za pisanje.Jedna rečenica na koju sam naišla u potrazi za dobrim savetom je od Somerseta Moma i ona glasi:“Postoje tri pravila za pisanje romana,ali,nažalost,niko ne zna koja su.“Nadam se da Vam je ovaj članak bar malo pomogao pri donošenju odluke i da ste već uveliko završili prvu rečenicu romana,ostale ćete  već nekako napisati,ako ste dovoljno hrabri,uporni,tvrdoglavi ili jednostavno ludi.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.