Knjige&Stripovi Srbija

Otvaranje 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Na „Beogradskom sajmu” u Hali 2, večeras će u 18 časova svečano biti otvoren 62. po redu Međunarodni beogradski sajam knjiga, pod sloganom „Ključ je u knjigama”. Sajam će otvoriti austrijski pisac Karl Markus Gaus i akademik, crnogorski književnik Miro Vuksanović. Za sve ljubitelje pisane reči kapije su otvorene još od 10 časova.

Books(Fotografija: „Books”; „Vikimedija”)

Ovo je jedna od najposećenijih i najuglednijih književnih manifestacija u južnom delu Evrope, na kojem tradicionalno učestvuju najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Oni premijerno predstavljaju mnoga izdanja, a publika ima priliku, takođe, da prisustvuje brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu i tematici, kao i obeležavanju raznih jubileja.

U toku osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će da na jednom mestu, pod kupolama sajma, sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti. Na ovogodišnjem Sajmu učestvovaće više od 450 domaćih i stranih izlagača, dok je Zemlja počasni gostKnjiževnost na nemačkom jeziku (Austrija, Lihenštajn, Nemačka i Švajcarska). Najpoznatiji srpski izdavači knjiga su: „Čarobna knjiga”, „Delfi” knjižare, „Laguna”, Knjižare „Vulkan”

(Fotografija: 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga, 2015; „N1”)

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U sklopu ovog programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Takođe, tradicionalno će biti dodeljene sledeće nagrade:

(Fotografija: Nagrade; Međunarodni beogradski sajam knjiga)

Zvezda ovogodišnjeg Sajma knjiga biće dobitnica „Nobelove nagrade za književnost” (2009. godine), nemačka književnica Herta Miler. A nakon deset godina trajanja procesa restaureacije, prekjuče je otvoren jedan od najboljih muzeja u svetuMuzej savremene umetnosti u Beogradu (MSU).

(Fotografija: Muzej savremene umetnosti u Beogradu, 2017; „Alo!”)

Sajam će biti otvoren od 22. do 29. oktobra 2017. Pojedinačna cena karte je 250 dinara, za grupne posete 150 (dolazak više od 20 osoba), porodična 600 (23. i 24. oktobra), dok deca do sedam godina imaju besplatan ulaz.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.