Objavljeno srpsko izdanje romana „Noć bez svitanja”, vodeće savremene nemačke autorke Dženi Erpenbek

0

Izdavačka kuća „Booka” objavila je srpsko izdanje romana „Noć bez svitanja”, vodeće savremene nemačke autorke Dženi Erpenbek.

Ko smo u trenutku kad se rodimo? Ko smo kad nam kucne poslednji čas? Šta se promeni? Šta ostaje isto?

Prateći pet mogućih životnih puteva i pet smrti jedne žene, čiji se životni vek proteže ili ne uspeva da se protegne, u toku dvadesetog veka, maestralna Dženi Erpenbek otkriva mahinacije onoga što obično nazivamo „sudbinom” – zapravo, onog neobjašnjivog i neodređenog, uzajamne isprepletenosti kulture i istorije, porodičnih i ličnih veza.

Njena junakinja nikad ne odraste, ugušivši se još u kolevci. Ili možda ne? Umire kao jedno od dvoje ljubavnika. Ili ipak ni to. Umire zbog izdaje. Biva visoko odlikovana. Ili zaboravljena od svih. Ili možda ne? Erpenbekova nas vodi na putovanje kroz mnoge životne puteve koje bi mogao da sadrži jedan životni vek ‒ započevši ga u malom galicijskom gradu negde 1900. godine, a otisnuvši se u Beč, pa u Staljinovu Moskvu, da bi ga okončala u Berlinu današnjeg vremena. U preispitivanju uticaja političkog i ličnog, autorka daje tematski zamah jedinstvenom nemačkom narativu: toj večito živoj potrebi da se preispituje prošlost i uloga ove nacije u skorašnjoj istoriji.

Dženi Erpenbek(Fotografija: Spisateljica, producentkinja i režiserka Dženi Erpenbek, „Schweizer Radio und Fernsehen”)

Ovo virtuozno delo, nakon koga čitaočeva percepcija života i svega onoga što je doživeo i mogao da doživi biva zauvek promenjena, uzburkao je nemačku literarnu scenu i otvorio mnoga bolna pitanja. Roman „Noć bez svitanja” dobitnik je jedne od najzanačajnijih tamošnjih nagrada „Hans Falada”.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend