Objavljeno srpsko izdanje romana „Mračno, da skoro je noć”, najveće današnje poljske literarne zvezde Joane Bator

0

Izdavačka kuća „Booka” objavila je srpsko izdanje romana „Mračno, da skoro je noć”, najveće današnje poljske literarne zvezde Joane Bator.

U ovom romanu reč imaju skrajnuti i nevidljivi, oni koji su pod neoliberalnom glazurom pometeni pod tepih. Autorka meša teskobnu istoriju i tragične legende, mržnju i porodično nasilje, sujeverje i teorije zavere, koje kao u iskrivljenom ogledalu pružaju odraz jednog propalog društva i sveta. Služeći se biografskom pripovešću, ona hrabro progovara o problemima koji mòre savremeno poljsko društvo, a kroz strahove i traume glavne junakinje, novinarke Alicije Tabor, prolama se gorka sudbina „palih i preživelih” u gradu Valbžihu, koji se nalazi u podnožju zamka „Ksjonž”.

Kriminalistička zagonetka samo je povod. Ono za čim Alicija zaista traga jeste istina o sebiKo je ona? Šta je vezuje za rodni grad? Šta zna o svojoj majci? Šta zna o svojoj sestri? () Kad razum spava, bude se demoni. Zaranjajući duboko u bezdan prošlosti, ona izvlači na površinu mračnu istinu o svom detinjstvu. Delom je žanrovski roman o novinarki koja istražuje slučaj nestale dece, a delom žestoka satira i duhovita analiza više paralelnih svetova koji koegzistiraju u današnjoj Poljskoj.

Ovaj roman vrhunsko je delo najbolje savremene poljske spisateljice i jedne od najautentičnijih autorki moderne evropske proze.

Spisateljica i publicistkinja Joana Bator(Fotografija: Spisateljica i publicistkinja Joana Bator, „Booka”)

Samo nekoliko godina nakon pojavljivanja ovog moćnog dela savremene evropske književnosti, Poljska se političkom regresijom potrudila da još više zaliči na onakvu kakva je u Joaninom (polj. Joanna Bator Łukasiewicz) romanu, koji je nagrađen najvećom tamošnjom književnom nagradom – „Nike” (polj. Nagroda Literacka „Nike).

Roman „Mračno, da skoro je noć” možete poručiti na sajtu izdavačke kuće „Booka” na kojem, pored ovog romana, možete pronaći sjajnu ovomesesčnu akciju. Takođe, sličnu ponudu knjiga na akciji možete pronaći i na veb-sajtu „Delfi” knjižara.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend