Knjige&Stripovi Srbija

Objavljeno srpsko izdanje romana „Mračno, da skoro je noć”, najveće današnje poljske literarne zvezde Joane Bator

Izdavačka kuća „Booka” objavila je srpsko izdanje romana „Mračno, da skoro je noć”, najveće današnje poljske literarne zvezde Joane Bator.

U ovom romanu reč imaju skrajnuti i nevidljivi, oni koji su pod neoliberalnom glazurom pometeni pod tepih. Autorka meša teskobnu istoriju i tragične legende, mržnju i porodično nasilje, sujeverje i teorije zavere, koje kao u iskrivljenom ogledalu pružaju odraz jednog propalog društva i sveta. Služeći se biografskom pripovešću, ona hrabro progovara o problemima koji mòre savremeno poljsko društvo, a kroz strahove i traume glavne junakinje, novinarke Alicije Tabor, prolama se gorka sudbina „palih i preživelih” u gradu Valbžihu, koji se nalazi u podnožju zamka „Ksjonž”.

Kriminalistička zagonetka samo je povod. Ono za čim Alicija zaista traga jeste istina o sebiKo je ona? Šta je vezuje za rodni grad? Šta zna o svojoj majci? Šta zna o svojoj sestri? () Kad razum spava, bude se demoni. Zaranjajući duboko u bezdan prošlosti, ona izvlači na površinu mračnu istinu o svom detinjstvu. Delom je žanrovski roman o novinarki koja istražuje slučaj nestale dece, a delom žestoka satira i duhovita analiza više paralelnih svetova koji koegzistiraju u današnjoj Poljskoj.

Ovaj roman vrhunsko je delo najbolje savremene poljske spisateljice i jedne od najautentičnijih autorki moderne evropske proze.

Spisateljica i publicistkinja Joana Bator(Fotografija: Spisateljica i publicistkinja Joana Bator, „Booka”)

Samo nekoliko godina nakon pojavljivanja ovog moćnog dela savremene evropske književnosti, Poljska se političkom regresijom potrudila da još više zaliči na onakvu kakva je u Joaninom (polj. Joanna Bator Łukasiewicz) romanu, koji je nagrađen najvećom tamošnjom književnom nagradom – „Nike” (polj. Nagroda Literacka „Nike).

Roman „Mračno, da skoro je noć” možete poručiti na sajtu izdavačke kuće „Booka” na kojem, pored ovog romana, možete pronaći sjajnu ovomesesčnu akciju. Takođe, sličnu ponudu knjiga na akciji možete pronaći i na veb-sajtu „Delfi” knjižara.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.