Knjige&Stripovi Srbija

Objavljeno srpsko izdanje romana „Čovek po imenu Uve” švedskog blogera, kolumniste i pisca Fredrika Bakmana

Izdavačka kuća „Laguna” objavila je srpsko izdanje bestseler romana „Čovek po imenu Uve” švedskog blogera, kolumniste i pisca Fredrika Bakmana.

(Fotografija: Fredrik Bakman; „Vikimedija)

Upoznajte Uvea: on je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju, kao da su provalnici uhvaćeni pod njegovim prozorom. Svakog jutra Uve ide u inspekciju po naselju u kom živi. Premešta bicikle i proverava da li je đubre pravilno razvrstano, iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razrešen dužnosti predsednika kućnog saveta. Ljudi ga zovu „ogorčenim komšijom iz pakla”. Ali zar Uve mora da bude ogorčen samo zbog toga što ne šeta okolo sa osmehom zalepljenim na lice?

Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča prepuna tuge… Kada komšije koje se useljavaju u susednu kuću jednog novembarskog dana slučajno unište Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje topla priča o odrpanim mačkama, neočekivanom prijateljstvu i drevnoj veštini vožnje auta sa prikolicom. Ova priča će suštinski promeniti jednog čoveka i jedno udruženje stanara.

Po motivima ovog romana, koji je preveden na više od 40 jezika, 2015. godine snimljen je istoimeni švedski film.

Pogledajte trejler za knjigu i film:

Pored romana „Čovek po imenu Uve”, nedavno su na srpskom jeziku objavljeni i romani: „Velika vatra” italijanskih autora Čezara Pavezea i Bjanke Garufi, „Ja mrzim internet” američkoturskog pisca Džareta Kobeka, „Ulična akademija” srpskog glumca, reditelja i producenta Lazara Ristovskog, monografija glumca Dragoslava – Dragana Nikolića „Gospodin mangup” i kultni roman „Koža” italijanskog književnika Kurcia Malapartea.

(Fotografija: Promocija knjige „Ulična akademija” u Leskovačkom kulturnom centru (LKC) – Ivana Ristić, Lazar Ristovski i mr Biljana Mičić, 3. mart 2017)

U domaćim bioskopima premijerno možete da pogledate tri nova američka filma – „Bostonski heroji” („Dan patriota”), „Tišina” i „Lepotica i zver”. A u svetu se danas obeležava 37. godišnjica od osnivanja Nacionalnog parka Komodo.

Pogledajte trejlere za filmove:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.