Knjige&Stripovi Srbija

„Hologram za kralja“

Da su IT (informacione tehnologije) kompanije danas superiorni (nadmoćni) lideri (vođe) u oblasti biznisa govori i činjenica da su (skoro) svim piscima sveta sve češća tema pisanja njihovih knjiga.

Posle briljantnog debija „Potresno delo zapanjujuće genijalnosti“ (monumentalno (veličanstveno), istinito i potresno delo o sudbini braće Egers) i globalnog hita „Krug“ (zastrašujuća vizija (viđenje) bliske budućnosti u kojoj privatnost nestaje, a svetom vlada moćna korporacija velika kao „Google“, „Facebook“ i „Twitter“ zajedno), u Srbiji je u prodaji i veliki književni hit, roman „A Hologram for the King“ (srp. „Hologram za kralja„, izdat 2012. godine), sjajnog američkog pisca Dejva Egersa.

Američki biznismen Alen Klej došao je u Saudijsku Arabiju. Plan mu je da proda IT infrastrukturu kralju Abdulahu, koji gradi veličanstveni grad u pustinji. Ali kralj nikako da se pojavi. A Alen se polako „raspada“ (do guše je u dugovima, pokušava da očuva porodicu i svestan je da mu je ovo poslednja šansa da uradi nešto veliko). Dani se pretvaraju u nedelje, a Alen biva uvučen u svet opsena, u kome nade i snovi blesnu i nestanu pod jarkim pustinjskim suncem.

„Hologram za kralja“ je briljantna priča o propasti „američkog sna“ i globalnim promenama koje neizdrživo menjaju dojučerašnja pravila igre. Ovo je delo savršenog tajminga, priča o opseni, iluziji, o poslovnoj fatamorgani, arapskom kapitalu, promeni slike globalne moći i ličnom raspadu jednog sasvim običnog čoveka zarobljenog u surovom savremenom svetu dugova, kredita i emotivne otuđenosti. Ovim romanom pisac nas ponovo opominje i tera da se probudimo iz šarene laže besmislenih života i bezglave jurnjave za „napretkom“ u kojoj smo izgubili i sebe i one do kojih nam je stalo.

Dejv Egers (eng. Dave Eggers) je američki književnik, scenarista i izdavač. Takođe, jedna je od ključnih ličnosti savremene američke književnosti. Na književnoj sceni pojavio se remek-delom „Potresno delo zapanjujuće genijalnosti“, autobiografskim romanom koji je stigao na prvo mesto „Bestseler (najprodavaniji) liste“ časopisa „The New York Times“ („Njujork Tajms„). Ovaj roman proglašen je knjigom godine od strane „Time magazin-a„, a bio je nominovan i za „Pulicerovu nagradu“. Nedavno je uvršten i na „Listu najboljih romana prve decenije 21. veka“. Egers je nagrađen je brojnim priznanjima (za dela „What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng“ (srp. „Šta je šta: Autobiografija Valentina Ačaka Denga„) i „Zeitoun“ (srp. „Zejton„)): „American Book Award“, „Dayton Literary Peace Prize“, „LA Times Book Award“, „The Robert F. Kennedy Distinguished Honor“. Napisao je scenario za filmove: „Away We Go“ (srp. „Idemo daleko„, 2009) i „Where the Wild Things Are“ (srp. „Tamo gde su divlje stvari„, 2009). Osnivač je nezavisne izdavačke kuće „McSweeney’s“, koja stoji iza kultnog magazina „The Believer“, a 2002. pokrenuo je neprofitnu organizaciju „826 Valencia“ koja pomaže talentovanoj deci da razviju svoj književni dar.

Dejv Egers  (Fotografija: Dejv Egers, Wikimedia)

Roman „Hologram za kralja“ ušao je u najuži izbor za nagradu „National Book Award“, a do sada je u svetu prodat u skoro 500.000 primeraka. Po ovom romanu urađena je adaptacija za istoimeni holandski film, sa Tom Henksom u glavnoj ulozi (film će se u biskopima naći krajem novembra ove godine).

Ako želite da imate primerak ove genijalne knjige u izdanju „IP Booka„, možete kupiti preko sajta www.booka.in

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.