Knjige&Stripovi Hrvatska

Hena com nastavlja uspješni književni projekt „Europa iznutra i izvana“

"Europa iznutra i izvana/Europe Inside Out" projekt je izdavačke kuće Hena com, sufinanciran u sklopu inicijative Kreativna Europa, Europske unije i Ministarstva kulture RH.

„Europa iznutra i izvana/Europe Inside Out“ projekt je izdavačke kuće Hena com, sufinanciran u sklopu inicijative Kreativna Europa, Europske unije i Ministarstva kulture RH.

„Europa iznutra i izvana 2020. – 2021.“ nastavak je iznimno uspješnog projekta prijevoda i promocije književnosti koji se provodio 2018. i 2019. godine. U narednom periodu projekt nastavlja s istim ciljem, ali naglasak stavljaju na pitanje što to znači biti vidljiv u književnosti. Svi romani koji će biti objavljeni u sklopu novoga ciklusa bave se različitim društvenim problemima – mentalnom bolešću, tugom, problemima LGBTQ-zajednice, ageismom, samohranim roditeljstvom itd.

„Tijekom 18 mjeseci istražit ćemo kako su ti problemi prikazani i vidljivi u književnosti i na koji se način oživljavaju kroz književnost, kroz umjetnost“, poručuju.

Objavit će se deset suvremenih europskih romana napisanih na deset različitih jezika – na katalonskom, flamanskom (nizozemskom), švedskom, njemačkom, finskom, češkom, portugalskom, islandskom, estonskom i engleskom. Višestruko nagrađivanim romanima domaćoj će publici predstaviti devet nikad prije na hrvatski prevedenih i kod nas objavljenih autora, u suradnji s izvrsnim književnim prevoditeljima.

Prvi obavljeni roman je „Indigo“ austrijskog pisca i prevoditelja Clemensa J. Setza, najavljen kao knjiga koja se opire jasnoj kategorizaciji, sažimanju ili prepričavanju. Osim romana „Indigo“ objavili su „Led“ Ulle Lene Lundberg, „Vošicki“ Marka Gregura i „Dobar dan, drugovi“ koji potpisuje Ondjaki.

Clemens Setz_photo by Heribert Corn
Clemens Setz_photo by Heribert Corn

Uz promociju književnosti pisane na „manjim“ europskim jezicima, cilj je projekta dovesti petero autora u Hrvatsku kako bi se kroz književne susrete otvorila kulturna razmjena i potaknule rasprave o različitim aktualnim temama. U sklopu projekta promovirat će se i domaći autori, kroz katalog prevedenih ulomaka iz njihovih nagrađivanih i cijenjenih romana koji će se plasirati na europsko književno tržište.

Ovo su autori i knjige koje će se objaviti, a prvih će petero gostovati u Zagrebu.

Clemens J. Setz: Indigo
Jan Carson: Potpirivanje
Alicia Kopf: Brat od leda
Tom Malmquist: U svakom trenutku još smo živi
Bruno Vieira Amaral: Bivše stvari
Katja Kettu: Primalja
Halldóra K. Thoroddsen: Dvoslojno staklo
Saskia De Coster: Noćni roditelji
Hana Andronikova: Zvuk sunčeva sata
Tiit Aleksejev: Hodočašće

 

About the author

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.