Knjige&Stripovi Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Geopoetika predstavila dva nova naslova Pamuka i Nosova

Glavni urednik “Geopoetike” Vladislav Bajac predstavio je dva nova naslova u ediciji “Svet proze”: romane “Žena crvene kose” Orhana Pamuka i “Vitičaste zagrade” Sergeja Nosova.

"Zena crvene kose" - Orhan PamukNovi Pamukov roman je osveženje jer ne samo da je relativno kratak u odnosu na izuzetno obimne prethodne romane već je i zanimljiv spoj mitova, stvarnosti i mašte, kaže Bajac o novom romanu Orhana Pamuka, jedinog turskog pisca koji je do sada dobio Nobelovu nagradu za književnost. Geopoetika je ekskluzivni izdavač ovog poznatog turskog pisca za srpski jezik i do sada je objavila deset njegovih romana. Inače, ovaj roman nadavno je objavila crnogorska izdavačka kuća „Nova knjiga“ iz Podgorice pod naslovom „Crvenokosa“ i to je u njihovom izdanju četvrti Pamukov roman na ijekavici. Knjige Pamuka prevedene su na više od šezdeset jezika i prodate u 13 miliona primeraka.

Šta spaja antički mit o kralju Edipu, persijsku priču o Rustemu i Suhrabu, slučajnu ljubav gimnazijalca i putujuće glumice crvene kose sa kopanjem bunara na starinski način? U kojoj meri je ljudska sudbina plod svesnih odluka, a u kojoj je određuju slučajnosti? Da li se mitovi obistinjuju? Knjiga “Žena crvene kose” se beskompromisno spušta u bunar ljudske duše.

Sve tri priče u knjizi osvetljavaju odnose između oca i, kako je primetio Bajac, imaju detektivski proces što je prvi slučaj u nekoim Orhanovom delu. Ono sto je, takođe iznenađujuće, smatra Bajac, da je pisac ovu dosta komplikovanu isprepletanu radnju pisao ležerno i jednostavno pa se tako lako i čita. Iako knjiga pripoveda o sudbinama pojedinaca, nastavlja Bajac, ona duboko prodire i u poslednjih trideset godina turskog društva i politike jer je svestan da se ničiji živiot ne može odvojiti od stvarnosti koja ga okružuje.

Ruski pisac Sergej Nosov prvi put je preveden na srpski i to je, po mišljenju Bajca, bravurozno izveo prof. dr Miodrag Sibinović.

Da bi predstavio ruskog pisca Sergeja Nosova srpskim čitaocima, Bajac je odabrao roman koji je dobio nagradu Nacionalni bestseler za najbolji ruski roman u 2015. godini, iako je autor do sada objavio više desetina knjiga proze, eseja i drama – roman “Vitičaste zagrade”.

"Vitičaste zagrade" - NosevKao dramski pisac najbliži mu je žanr tragikomedije, a najviše uspeha imala je drama “Don Pedro i Berendej” za koju je dobio nagradu “Andrej Tolubejev” 2010. godine za “umetničko istraživanje prirode dramskog dela”.

Nosev piše u tradiciji ruskog romana što znači poseduje divan stil, jezik i kreće se između ovozemaljskog i onog stranog sveta, ocenio je Bajac. Predmet njegovog interesovanja bili su i ostali mali ljudi, jedinke sa svim svojim besmislicama, praznim uvredama, zanimljivim fobijama i glupim predrasudama. U slučaju ovog romana radnja se odvija na osnivačkom kongresu iluzionista koji sebe nazivaju mikromagovima. Junak romana nosi u sebi ili doživljava u kontaktima s drugima mnogo šta može danas da oseća i doživljava svako od nas. To je samo jedan od elemenata koji će privući našeg čitaoca i zadržati mu pažnju do kraja.

Roman Sergeja Nosova napisan je kao “živa hronologija” čovekove sudbine, konkretizovana na iskustvu jednog običnog neobičnog čoveka. Ovom Nosovljevom romanu će prostor za veću čitanost otvoriti i sledeća činjenica: on se može čitati kao duhovita priča o neobičnom svetu učesnika osnivačke skupštine (kongresa) iluzionista, mikro i makromaga, ali može biti shvaćen i kao porodična priča o nesigurnosti, strahu i fovijama običnog čoveka kojim manipulišuonostrane i ovozemaljske “više sile”. Istine se u Nosovljevoj “živoj hronologiji” čuvaju kao najdublja tajna, zapretana između višestrukih vitičastih zagrada. Roman Vitičaste zagrade je jedna od “živih hronika” ruskog postsovjetskog tranzicionog društva. Zato činjenica da je dobio nagradu “Nacionalni bestseler” za najbolji ruski roman 2015. godine, poznavaoce ruske kulture nije iznenadila.

Bajac je najavio da je pokrenuo ediciju e – knjiga koje će moći se se kupuju preko sajta “Geopoetike”.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.