Knjige&Stripovi Srbija

„Faktor Čerčil“

Jedna od bestseler (najprodavanija) knjiga 2014. godine bila je „The Churchill Factor: How One Man Made History“ (srp. „Faktor Čerčil: Kako je jedan čovek ušao u istoriju“). Autor knjige je Boris Džonson. Ova knjiga prevedena je na mnoge jezike, a u maju (ove godine) dobila je i srpsko izdanje.

Ovo je priča o jednom od najznačajnijih svetskih lidera 20. veka. Govoreći o mitovima i zabludama, autor nam na karakterističan i duhovit način, sa strašću prikazuje čoveka zarazne hrabrosti – Vinstona Čerčila. Džonson nam otkriva koji je to faktor koji je Čerčila učinio najvećim britanskim državnikom svih vremena. Piše o istorijskim činjenicama, kao i o čuvenim anegdotama, donoseći portret Čerčila, čije misli i danas mnogi državnici citiraju u svojim govorima. Upravo je taj „faktor Čerčil“ bio brana diktaturi i pobedi nacizma u Evropi. Za Džonsona je Čerčil dokaz da jedan čovek, neustrašiv, genijalan i odlučan, može promeniti svet!

Boris Džonson (eng. Alexander Boris de Pfeffel Johnson) je nekadašnji britanski novinar i kontroverzni gradonačelnik Londona (na ovoj funkciji je od 2008). Bio je predstavnik Henlija u parlamentu i urednik magazina „The Spectator“ (srp. „Posmatrač“). Često je kritikovan zbog „otvorene komunikacije“, ali upravo ta otvorenost ga je učinila pionirom (začetnik nečeg novog) zdravstvenog, obrazovnog i sistema socijalne zaštite.

Boris Džonson(Fotografija: Boris Džonson, „Independent“)

Vinston Čerčil (eng. Sir Winston Leonard Spencer Churchill, rođen 1874. u Vudstoku, a umro 1965. godine u Londonu) je bio britanski političar i premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Posebno je poznat po svojim govorima i radio emisijama, koje su pomogle da inspirišu britanski narod. Predvodio je Ujedinjeno Kraljevstvo kao premijer sve dok pobeda nad nacističkom Nemačkom nije bila osigurana. Javno je upozoravao o „Gvozdenoj zavesi“ („Gvozdena zavesa“ ili „Blokovska podela“ je zapadnjački izraz koji je popularizovao Vinston Čerčil, misleći na granicu koja je simbolično, ideološki i fizički podelila Evropu na dva odvojena dela – od kraja Drugog svetskog rata do kraja Hladnog rata, odnosno od 1945. do 1990. godine), nastaloj zbog sovjetskog uticaja u Evropi. Promovisao je evropsko jedinstvo. Nakon Čerčilove smrti, kraljica Elizabeta II mu je dodelila čast na državnoj sahrani, koja je bila jedan od najvećih skupova svetskih državnika u istoriji. U anketi iz 2002. godine Vinston Čerčil izabran je za najvećeg Britanca svih vremena.

Vinston Čerčil(Fotografija: Vinston Čerčil)

Pročitajte neke od Čerčilovih citata (mudrosti):

„Tajna uspeha u životu nije da čovek radi ono što voli, već da voli ono što radi“.

„Neprekidan trud, a ne snaga i inteligencija, je ključ kojimo tključavamo naše mogućnosti“.

„Najviše se laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji“.

„Govor bi trebao biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo“.

„Pesimista vidi poteškoće u svakoj šansi. Optimista vidi šansu u svakoj poteškoći“.

„Uspeh je ići od neuspeha do neuspeha bez gubljenja entuzijazma“.

Ove godine obeležava se pola veka od Čerčilove smrti.

Ako želite da imate primerak ove sjajne knjige, možete kupiti preko sajta http://www.albionbooks.rs

„Albion Books“ je novoosnovana izdavačka kuća koja želi da ponudi ekskluzivne naslove na temu istorije, politike, međunarodnih odnosa, ali i biografije i memoare značajnih istorijskih ličnosti. Albion (etimološki koren reči je „beli“) je najstarije poznato ime za ostrvo koje danas nazivamo Velikom Britanijom, a sa tog ostrva uglavnom dolaze autori čije knjige će ova izdavačka kuća objavljivati.

"Albion Books"

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.