Jergović dobio „Njegoševu nagradu“ za 2015. godinu

0

Najveće crnogorsko priznanje za književnostNjegoševu nagradu“ ove godine dobio je bosanskohercegovački i hrvatski novinar i književnik Miljenko Jergović. On je dobio ovu nagradu za knjiguRod“ (objavljena 2013). Nagrada će biti uručena na Cetinju, a odluku o ovogodišnjem dobitniku „Njegoševe nagradedoneo je Međunarodni žiri koji su činili akademici i profesori iz Crne Gore (Sreten Perović), Srbije, Makedonije (Katica Čulavkova), Hrvatske (Vlaho Bogišić), Bosne i Hercegovine (Zdenko Lešić), Slovenije (Aleš Debeljak) i Bugarske (Svetlozar Igov). Na mesto žirija iz Srbije bio je naš književnik, profesor Filip David. Ova nagrada ustanovljena je 1963. godine, a njeni dobitnici su i: Borislav PekićBranko Ćopić, Desanka Maksimović, Matija Bećković, Meša Selimović, Mihailo Lalić, Mirko Kovač, Miroslav Krleža, Oskar Davičo

Knjiga „Rod sastavljena je od više celina, tj. romana, dokumenata, pripovedačkih slika, odlomaka, u kojima se prepliću zamišljeni i nezamišljeni delovi, te je to savršen spoj mešanja realnog i imaginarnog. Ova knjiga sadrži puno autobiografskih elemenata, gde je autor vešto ispričao detalje iz života porodice Karla Stublera, odnosno svog pradede. Kroz ovu priču, Jergović govori o veku Srednje Evrope i Balkana.

Miljenko Jergović rođen je u Sarajevu. Piše priče, dramske tekstove, pesme i novinske članke. Spada u jedne od najpopularnijih regionalnih savremenih pisaca. Njegova dela prevedena su na dvadesetak jezika.

Pored ove, Jergović je nagrađen i godišnjom nagradom Matice hrvatske za književnost i umetnostAugust Šenoa“ (za knjigu „Buick Rivera“, 2002), Italijanskom književnom nagradomPremio Grinzane Cavour“ (za knjigu „Mama Leone“, 2003), nagradom „Meša Selimović“ (za roman „Ruta Tannenbaum“, 2007), kao i mnogim drugim nagradama.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend