Knjige&Stripovi Hrvatska

Dirljiva obiteljska drama koju vrijedi pročitati: „Među ženama“

U ove dane kada vrijeme najviše provodimo kod kuće prati nas mirnijii tempo života, zahvaljujući kojem imamo više vremena za sebe.

U ove dane kada vrijeme najviše provodimo kod kuće prati nas mirniji tempo života, zahvaljujući kojem imamo više vremena za sebe. Poticajne knjige su zato vrijedno društvo, a bez pretenzija za stvaranjem neke top-liste odlučili smo izdvojiti jednu literaturu koju odlikuje dragocjena poruka priče. Iako se radi o obiteljskoj drami, ovo je roman koji vas neće opteretiti, već naprotiv, potpuno obuzeti i obogatiti empatijom što nam sada svima treba. 

John McGahern nezaobilazno je ime irske književnosti dvadesetog stoljeća, a [button link=“https://hena-com.hr/knjige/cijena/medu-zenama?fbclid=IwAR3JFESZ0ueR40zlvhY2Vqmr58h_xuS8NDm-e0pPh3weoX4FX3gD8F5s35s“ size=“medium“ color=“#52709c“]MEĐU ŽENAMA[/button]najvažniji roman iz njegova opusa. Smješteno u ruralnu Irsku, ovo moderno remek-djelo daje snažan uvid u patrijarhalno irsko društvo, pogođeno mnogim promjenama. Istodobno riječ je o važnoj i dirljivoj studiji obiteljskih odnosa koji su uvjetovani ljudskom snagom i, nadasve, vjernošću. 

„Kad je oslabio, Moran se počeo bojati svojih kćeri.“ Tako počinje roman o mnogočlanoj irskoj obitelji u čijem je središtu dominantni otac prijeke naravi i iznenadnih promjena raspoloženja, oko kojega cijela obitelj oprezno tapka. Ili gotovo cijela jer najstariji sin Luke napustio je Irsku, roditeljski dom i oca bez riječi te takvim činom otvorio Moranovu rak-ranu. Taj se tvrdi muškarac, bivši ratni veteran, teško nosi s promjenama bilo koje vrste. Kroz njegovu će potresnu borbu da prihvati i sebe i druge u novom svjetlu čitatelji otkriti sve nijanse jedne tihe i ustrajne tiranije, ali i možebitne razloge Moranova straha pred kćerima.

„McGahern nam donosi onaj osnažujući dar najbolje fikcije, istančani osjećaj za istinu,
osjećaj za transparentnost koji nam omogućuje da zamišljene živote vidimo bolje i
bistrije nego vlastite.“
John Updike

„John McGahern bio je jedan od rijetkih pisaca koji se mogao probiti između jezika
istine i ljubavi s jedne strane i jezika kontrole, dogme i moći s druge.“
Donal Ryan, The Irish Times

„Ovo suvremeno irsko remek-djelo jednako je istraživanje irskog patrijarhata sa svim njegovim manama koliko i elegija svijetu kojega više nema.“
The Guardian

John McGahern (1934. – 2006.) jedan je od najistaknutijih irskih književnika druge polovice dvadesetog stoljeća. Prije nego što je postao književnik, školovao se za učitelja u osnovnoj školi, a kasnije je dugo poučavao i putovao. Živio je u okrugu Leitrim. Kao autor šest hvaljenih romana i četiri zbirke kratkih priča, McGahern je dobitnik brojnih nagrada i odlikovanja, među kojima su i „Irish-American Foundation Award“, „Prix Ecureuil de Littérature Etrangère Bordeaux“ i orden Reda viteza umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture. Među ženama, roman koji je ovjenčan nagradom Guinness Peat Aviationa i nagradom Irish Timesa, bio je u užem izboru za „Booker“ i adaptiran je u BBC-jevu televizijsku seriju. McGahernova djela uvrštena su u brojne antologije i prevedena na mnoge jezike. Godine 2005. njegova autobiografija Memoir osvojila je nagradu za književnost „South Bank“.

About the author

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.