Knjige&Stripovi Srbija

Arhitektura iz ugla jednog goluba

Knjiga „Arhitektura iz ugla jednog goluna“ u izdanju Data Statusa predstava svojevrstan put oko sveta kroz upoynavanje najznačajnijih svetskih gradjevina i osnovnih principa arhitekture. Namenjena je deci uzrasta od 8 do 12 godina.

Knjiga je u januaru ove godine dobila nagradu za doprinos inovativno-obrazovnoj praksi festivala knjige iz oblasti humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“ koji je održan pod pokroviteljstvom Grada Beograda.
Arhitektura korice

Sa zadatkom da poboljša sve gore odnose između naše dve vrste, golubiji starešina Pera Sivorepi (alias pod kojim je knjigu napisala poznata britanska autorka Setela Garni) izabran je od strane članova golubijeg „veća staraca“ da ljudima otkrije njihova najtananija osećanja. Međutim, Pera planira da otkrije i više! Sasvim suprotno uvreženom mišljenju da su golubovi pošast koja samo prlja prelepe građevine – oni su zapravo istinski obožavaoci i poklonici arhitekture. Upravo iz tog razloga možemo ih videti u velikom broju baš oko najlepših i najznačajnijih građevina sveta.

Knjiga Arhitektura iz ugla jednog goluba na zabavan, živ i podsticajan način decu upoznaje  sa  najveličanstvenijim i najznačajnijim građevinama sveta, kao i osnovnim principima arhitekture. Na originalan način, podjednako zanimljiv i deci i roditeljima, iz „ptičije perspektive“ predstavlja Koloseum, Tadž Mahal, most Golden Gejt, Operu u Sidneju, Ajfelovu kulu, čuvenu Kuću na vodopadu Frenka Lojda Rajta i još desetine drugih zdanja građenih i sačuvanih kroz vekove, uključujući i fascinantne građevine završene u proteklih nekoliko godina.

arhitektura-knjige-5

Iako knjiga obiluje podacima o svakoj građevini, njenim graditeljima i načinu na koji su nastale, činjenice su iznete pitko, kroz duhovitu naraciju našeg junaka Pere Sivorepog, tako da ih deca kroz zabavu i avanturu lako razumeju i pamte.

Arhitektura iz ugla jednog goluba je jedina knjiga na srpskom jeziku  koja deci predstavlja više od 40 najpoznatijih svetskih zdanja – od antičkog sveta do danas, uključujući i neke od najznačajnijih svetskih građevina sagrađenih na početku 21. veka, poput najviše zgrade na svetu – Kalifove kule u Dubaiju, sedišta kineske televizije u Pekingu, kule Sigram u SAD, ili „Staklene krhotine“ u Londonu.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.