Kultura Srbija

Jugoslovenska kinoteka dobila još jedan legat (na trajno korišćenje)

U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren je legat (zaveštanje, zaostavština) naše legendarne glumice Ružice Sokić, jedne od najistaknutijih dramskih umetnica Jugoslavije.

Legat Ružice sokić u Jugoslovenskoj kinoteci (2015)(Fotografija: Legat Ružice Sokić u Jugoslovenskoj kinoteci, 2015)

Legat Ružice Sokić sastoji se od njene filmske građe (mnogobrojne nagrade i prizananja, fotografije iz brojnih uloga, plakate, video kasete, novinski članci, knjige…). Filmsku građu glumice predao je kinoteci glumičin suprug, na trajno korišćenje bez nadoknade. Takođe, na inicijativu Ružičinog supruga, u avgustu 2014. godine otvorena je i FondacijaRužice Sokić“ (radi promovisanja zaštita i unapređenja humanitarnih aktivnosti i umetnosti). Muzej Jugoslovenske kinoteke priredio je početkom 2014. godine omaž (počast) Sokićevoj.

Povodom dana rođenja Ružice Sokić, u decembru 2015. godine biće prvi put dodeljena nagrada njene fondacije (više informacija na http://fondruzicasokic.rs).

Fondacija "Ružica Sokić"(Fotografija: Fondacija „Ružice Sokić“, Seecult)

Ružica Sokić je bila srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica. Rođena je 1934. godine u Beogradu, a umrla 2013. U svojoj višedecenijskoj karijeri odigrala je 450 uloga. Dobitnica je mnogih nagrada, a neke od njih su: nekoliko Oktobarskih nagrada grada Beograda, dve „Sterijine nagrade“ (1966. i 1976), dve „Zlatne arene“ na Filmskom festivalu u Puli (1971. i 1976), Statueta „Zlatni ćuran“ na Danima komedije u Jagodini (1974), „Zlatna kolajna“ na Festivalu monodrame u Zemunu (1981), Sedmojulska nagrada za životno delo (1989), Statueta „Joakim Vujić“ (1998), Nagrada za životno delo glumcu komičaru na „Nušičevim danima“ u Smederevu (2002), „Pavle Vuisić“ nagrada za životno delo na Filmskim susretima u Nišu (2003), Nagrada „Velika Žanka“ (2007, dodeljuje se glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni život Srbije svojom stvaralačkom vrednošću i bogatstvom glumačkog izraza), „Dobričin prsten“ nagrada za životno delo Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) (2011)… Pored glume, Ružica se bavila i pisanjem. Objavila je knjigu ispovesti (koju je posvetila mnogim njenim dragim prijateljima) „Stras za letenjem“ (2011).

Svečano otvaranje legata održano je 16. oktobra 2015. godine. Otvaranju su prisustvovali mnogi naši umetnici (Darinka Matić-Marović, Goran Marković, Milan Jelić, Nebojša Bradić, Vesna Stanković, Zoran Simjanović…). Na otvaranju je posthumno predstavljena nova Ružičina knjiga „Moja gluma – tragom izgovorene reči“ (knjigu su priredili teatrolozi Zoran T. Jovanović i Vesna Krčmar, kao izbor iz glumičnih mnogih iskaza i zapisa).

Primerak ove knjige možete poručiti na http://www.laguna.rs

"Moja gluma - tragom izgovorene reči" - Ružica Sokić (2015)(Fotografija: „Moja gluma – tragom izgovorene reči“ – Ružica Sokić, 2015)

Pored Ružičinog legata, u Jugoslovesnkoj kinoteci nalaze se i legati: Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Živojina Pavlovića i Žorža Skrigina.

(Fotografija: Otvaranje legata Ružice Sokić u Jugoslovenskoj kinoteci, 2015, novosti.rs)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.