Kultura Srbija

Jedan od najboljih savremenih saksofonista Klod Delangl na zatvaranju Belgrade SAXperience festivala

Tokom četiri dana, u okviru Šestog međunarodnog festivala saksofona “Belgrade SAXperience” publika je imala priliku da čuje neke od najboljih domaćih i svetskih muzičara danas. Poslednje veče ovog jedinstvenog festivala saksofona obeležiće koncert dva vrhunska umetnika iz Francuske.

Koncertom PARIS AND THE CONTEMPORARY SAXOPHONE u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije, publici će se predstaviti jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumuKlod Delangl sa suprugom, pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl, a na repertoaru će se naći dela francuskih autora kao i jedna premijera.

Odile Delangle

Klod Delangl, istraživač i pedagog i važi za jednog od najznačajnijih savremenih saksofonista. U svojoj bogatoj karijeri nastupao je sa najprestižnijim orkestrima i na mnogim značajnim festivalima. Čuveni izvođač klasičnih dela, Delangl obogaćuje svoj repertoar sarađujući sa najpoznatijim savremenim kompozitorima. Kao rezultat njegovih istraživanja u oblasti akustike saksofona, on razvija saradnju sa proizvođačem Henri-Selmer-Paris sa kojim radi na novim modelima saksofona. Delangl je 1988. godine postavljen za profesora Pariskog konzervatorijuma gde je izgradio najprestižniju klasu saksofona na svetu.

Opredelivši se za kamernu muziku, pijanistkinja Odil Katlen-Delangl je imala prilike da nastupa sa brojnim istaknutim instrumentalistima. Njen repertoar je raznolik i pokazuje poseban afinitet za muziku 20. veka. Premijerno je izvela 80 dela, i redovno sarađuje sa kompozitorima kao izvođač, ali takođe i kao pedagog, radeći sa svojom klasom, koju čine i mnogi strani studenti, na Ecole Normale de Musique of Paris. Drži majstorske kurseve o francuskoj muzici sa naglaskom na stvaralaštvu kompozitora kao što su Debisi, Ravel, Mesijan i Ditije. Od 80-ih godina nastupa širom sveta sa suprugom, saksofonistom Klodom Delanglom.

Koncert PARIS AND THE CONTEMPORARY SAXOPHONE se organizuje uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Nakon zvaničnog zatvaranja festivala u subotu, 5. oktobra u 22 časa u hotelu Radisson Collection nastupiće džez saksofonista Luka Ignjatović.

Festival podržava i Ministarstvo kulture i informisanja i hotel Radisson Collection Old Mill.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje