Izložbe Slovenija Srbija

XVIII bijenale studentske grafike Srbije u DKSG

Danas u 13 sati u Velikoj galeriji i Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu  otvorena je izložba XVIII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE.

Dom kulture „Studentski grad“ od 1982. godine naizmenično priređuje bijenalne izložbe studentske grafike. Osnovna zamisao ovih izložbi studentskih radova je da na jednom mestu okupi i prikaže dela budućih akademskih likovnih i primenjenih umetnika, i tako, pruži uvid u osobene rukopise različitih likovnih škola. Bijenale daje mogućnost studentima iz različitih gradova da se lično sretnu i upoznaju.

Beáta Hechtova, 1991 - II godina, Crowd, bakropis (line etching) i akvatinta, 70x50 cm, 2015, UPU Beč

Od svog osnivanja početkom osamdesteih godina XX veka, Bijenale je nosilo naziv Bijenale studentske grafike SFRJ, imalo je jugoslovenski karakter i predstavljalo je studentske radove sa Akademija iz jugoslovenskih republika. Nakon raspada SFRJ početkom devedesetih godina Bijenale nastavlja sa radom uvodeći novu praksu pozivanja po jedne akademije iz inostranstva ili bivših jugoslovenski republika kao gosta Bijenala. Od 2008. Bijenale nosi naziv Bijenale studentske grafike Srbije. Svake druge godine na Bijenalu ima priliku da izlaže više od 100 autora. Nagrada Bijenala sastoji se u organizovanju samostalne izložbe nagrađenom autoru u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“. Nagrađeni autori imaju priliku da učestvuju na grupnoj izložbi nagrađenih autora u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ i nakon toga u drugim univerzitetskim centrima u Srbiji i inostranstvu. Činjenica da mnogi, a naročito nagrađeni učesnici dosadašnjih Bijenala studentskog crteža i studentske grafike imaju istaknuta mesta na savremenoj likovnoj sceni, kako kod nas tako i inostranstvu, potvrđuje kvalitet i reprezentativnost ove manifestacije.

Dejana Đurđević, III godina, Srećno, kombinovana tehnika, 38x22 cm, 2016, FPU Beograd

Radove izlažu studenti i postdiplomci: Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti iz Novog Sada, Fakulteta umetnosti iz Niša, Fakulteta umetnosti iz Zvečana, Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca, Državnog univerziteta, Departmana umetnosti iz Novog Pazara.

Žiri XVIII Bijenala studentske grafike Srbije u sastavu: Željko Lončar, diplomirani grafičar, predsednik  žirija, Jovanka Mladenović, magistar likovnih umetnosti, grafičar i Božidar Zrinski, istoričar umetnosti, kustos Međunarodnog centra za grafiku, Ljubljana, Slovenija zasedao je 14. aprila, pregledao 166 radova od 117 autora i dodelio četiri ravnopravne nagrade Bijenala: Ivanu Peraku, IV godina, AU Novi Sad; Luki Stoisavljeviću, III godina, FILUM Kragujevac; Dejani Đurđević, III godina, FPU Beograd;Beata Hechatova, II godina, Akademija primenjenih umetnosti, Beč, Austrija.

Ivan Perak, IV godina, Bez naziva, algrafija, 70x50 cm, 2015. (1), AU Novi Sad

Nagrada se sastoji u organizovanju samostalne izložbe nagrađenom autoru u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“.

Tokom Bijenala u Galeriji posetioci će moći da kreiraju sopstvenu digitalnu grafiku i da je odštampaju na licu mesta kroz korišćenje interaktivne instalacije koju je osmislila i realizovala umetnička grupa Silkskrin iz Beograda. Savet Grafičke kolonije mladih u Prolom Banji odabrao je Assuntu Abdel Azim Mohamed, studentkinju IV godine Univerziteta primenjenih umetnosti iz Beča, iz Austrije, da učestvuje na ovogodišnjoj koloniji.

Luka Stoisavljević, III godina, Tragovi 1, 2, 3, 4, lentikular, 20 x 13.5, 2016 (2), FILUM Kragujevac

Radno vreme Velike galerije i Galerije DKSG je svakog dana osim nedelje od 17.00 – 21.00 časova.
Ulaz je slobodan.

 

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.