Izložbe Srbija

WOMEN – Izložba umetničkih autorskih fotografija Aleksandre Popović

Tokom prethodnih godina, kroz medije i opštu javnost, sve češće čujemo kako žene postaju samostalnije i emancipovanije, kako sada one mogu potpuno same da kreiraju svoju stvarnost, sve do ocena da su, u današnjem poretku snaga, muškarci postali gotovo nepotrebni. Da li je zaista tako?

Izložba u Ozonu od 26.11. – 3.12.

DSC06405 final

Prateći priče žena razvijenog, ali ukroćenog animusa, žena koje svoju rodnu ulogu igraju u saglasju sa svojim ženskim identitetom, ali koje svojim znanjem, kreativnošću, metodičnošću, savešću i snagom, danas osvajaju i poslednje domicile mačizma, ovo svojevrsno umetničko istraživanje otkrilo je da su one MORALE postati jake, uprkos tome što često ocenjuju da intimno to nisu želele. Suštinsko urušavanje viševekovne bihejvioralne matrice koja je muškarcima dodeljivala ulogu stvaralaca, a ženama potrošača, neminovno je kreiralo stvaranje novih rodnih ekvilibrijuma. Potpuno novi odnosi koji odlikuju početak ovog veka, zasnovani su na afirmaciji pola koji i dalje nazivamo nežnijim. Ova nova ravnoteža značajno je pomerila težište muške dominacije u odnosu na pre samo deceniju ili dve. Fotografije u ovom projektu precizno fokusiraju efekte trenda po kom muškarci, čini se, sve češće biraju liniju manjeg otpora, dok su žene, izostankom podrške, primorane da višestruko nadograđuju sopstvenu snagu ličnosti, budući da je to jedina snaga na koju mogu da se oslone. Da li je znanje moć? Da li je harizma nadogradiva? Kako se ove žene snalaze u muškom svetu?

DSC_0476

Uprkos odlučnosti autorke da se ne opravdava, važna je činjenica da ovaj projekat lično ne smatra feminističkim. Naprotiv, to je presek sadašnjeg stanja, bez ocenjivanja polazišnih tačaka.

Ko su žene u ovom projektu?

Fotografije predstavljaju žene različitih profesija, koje su u svakodnevnom životu, prilagođavanjem i diskretnim evoluiranjem pronašle balans snage koja im je potrebna za opstanak i iskonske ženstvenosti. One su priznate umetnice, nepokolebljive advokatice, fotografkinje suštine, stručne psihološkinje, samohrana majka… Žene koje su MORALE da budu jake kako bi opstale.

O autorki

Aleksandra Popović je rođena 1981. godine u Kruševcu.

Završila Gimnaziju, društveno jezičkog smera.

Diplomirala 2004. na Akademiji umetnosti BK u klasi profesora Milana Aleksića.

Specijalističke studije, smer Menadžment kulture i umetnosti, završila 2009. na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Prvu samostalnu izložbu imala 2000. u holu Gimnazije u Kruševcu.

Samostalne izložbe:

CaptureDobitnik druge nagrade na Oktobarskoj izložbi 2004. Godine u Kruševcu..

Izlagala na više od 50 grupnih izložbi. U izboru selektora učesnik umetničkog projekta i izložbe Prepoznavanje 2  u Podgorici, Nišu, Kraljevu, Kruševcu, Čačaku, Kumanovu i Sofiji.

 Osnivač I predavač  fotografije u Fabrici fotografa.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje