Izložbe

Vremeplov kroz klimatske promene u bečkom Prirodnjačkom muzeju

Nova posebna izložba Prirodnjačkog muzeja u Beču nudi multimedijalni vremeplov kroz 4,5 milijardi dugu istoriju planete Zemlje.

Izložba pod nazivom „Planeta 3.0 – Klima. Život. Budućnost“ nudi posetiocima mogućnost da interaktivno dožive klimatske promene na Zemlji tokom istorije, da prepoznaju odnose između njih i da izgrade sopstveno mišljenje o klimatskim promenama.

Presse
Presse

Na prvom delu izložbe stručnjaci iz bečkog Prirodnjačkog muzeja i frankfurtskog Zenkenberškog prirodnjačkog društva prikazuju kako je Zemlja mogla izgledati pre više od milijardu godina. U drugom delu je predstavljeno sedam instituta, njihov rad i oblast istraživačkog rada.  

„Klimatske promene nisu nepoznate u istoriji Zemlje. Pogled u prošlost nam pokazuje da se trenutne promene odvijaju mnogo brže nego što je to bio slučaj u prošlosti. Mi smo institucija koja nudi naučno dokazane činjenice, a na posetiocima je da pronađu odgovore o tome kako je to uticalo na životne promene,“ rekao je direktor Prirodnjačkog muzeja u Beču, Kristijan Keberl.

Presse
Presse

Na izložbi je prikazan i tok stvaranja Zemlje od vremena kada je ona bila usijana kugla koja se hladila, preko nastanka oblaka i kiša koje su trajale 40.000 godina. Kao rezultat ovih padavina nastali su okeani u kojima su nastali prvi oblici života koji se i danas mogu naći u prirodi. Ove rane faze su prikazane teatralno i inscenirane su umetnički, jer ne postoje izložbeni eksponati za ovaj period.

Izložba traje do 3. aprila 2016. godine.

Slike: © NHM Wien, Kurt Kracher

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje