Izložbe Srbija

Uskoro otvaranje izložbe prostornih instalacija “Tu sam“

Savremeni umetnik Ivan Divan, u subotu 13. oktobra , sa početkom u 19 časova u Resavskoj 22 u Beogradu, otvara novu izložbu prostornih instalacija pod nazivom „Tu sam“.

Ivan Divan je umetnik mlađe generacije, najpre poznat po uspešnoj izložbi ,,Savremeni Leševi“ – realizovanoj 2016. godine u beogradskoj galeriji „Štab“. Njegov nov umetnički projekat sastoji se od radova sabranih pod nazivom „Tu sam“, a koje ćemo imati prilike da vidimo od 13. oktobra u novom izložbenom prostoru na adresi Resavksa 22.

Kroz svoju umetničku praksu Divan istražuje ljudsku prirodu, naše razlike i sličnosti, kao i uticaj društva na pojedinca. Izložbom „Tu sam“ on ispituje kompleksne odnose između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti.

Izložba prati umetnikovo duboko interesovanje za razliku i sličnosti nas i svetski poznatih ličnosti. Takođe, bavi se ispitivanjem kompleksnih odnosa između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti.

On simbolično predstavlja jednakost ljudske civilizacije delovima tela. Umetnik se kroz poređenje gotovo identičnih ekstremiteta poznatih ličnosti i onih koji to nisu bavi komplikovanim pitanjem ljudske samopercepcije. Koliko dobro poznajemo svoje mogućnosti i gde su naše granice – zapravo je pitanje koje se prirodno javlja izlaganjem fizičkih dokaza jednakosti. U kojoj meri mi kreiramo našu stvarnost i koji x faktor poseduju zvezde iza kulisa?

Ono što će posebno zaintrigirati publiku jeste činjenica da su izloženi primerci odlivci originalnih delova tela te se ne preporučuje mlađima od 18 godina. Bukovski, Bred Pit, Madona, Selma Hajek su samo neka od imena koja će stajati iza ovih eksponata.

Divan ne pronalazi inspiraciju u velikim svetskim umovima koji su promenili, tačnije uticali na unapređenje sveta, već u prosecima ove populacije koji obuhvataju neke opšte norme po pitanju fizičkih i mentalnih mogućnosti, ali koji su svetski uspešni.

Šta nas povezuje sa slavnima, a šta razdvaja? Šta nas sprečava u izjednačenju ako se kod povezanosti javlja toliki broj zajedničkih karakteristika? – Pitanja su koja će Ivan Divan postaviti široj publici otvaranjem samostalne izložbe, koja će trajati do 23. oktobra 2018. godine.
Ivan Divan rođen je 1990. godine u Beogradu, 2009. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu gde diplomira na vajarskom odseku 2013. godine, a zatim na istom fakultetu upisuje i završava postdiplomske master studije 2014. godine u klasi Zorice Janković. Tokom studija Divan otvara samostalnu privatnu školu crtanja, slikanja i vajanja ,,Toulouse“ u Beogradu gde i danas radi kao profesor. Od 2008. godine izlagao je na više kolektivnih izložbi, a 2016 privlači veliku medijsku pažnju otvaranjem samostalne izložbe ,,Savremeni Leševi“ u galeriji Štab. Trenutno živi i radi u Beogradu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.