Izložbe

U Muzeju istorije umetnosti u Beču večeras će biti otvorena gostujuća izložba „Ermitaža”

Ruski predsednik Vladimir Putin večeras će svečano otvoriti gostujuću izložbu „Državnog ermitaža u Muzeju istorije umetnosti u Beču. Na izložbi „Ermitaž u gostima. Remek-dela od Botičelija do van Dajka” biće prikazana najbolja dela evropskog slikarstva.

(Fotografija: „Katarina Velika ispred ogledala” – Vigilije Eriksen, 1762 – 1764; ©Pavel Demidov)

Zbirka kulturnoistorijskog muzeja „Ermitaž” iz Sankt Peterburga je stigla u Beč. Četrnaest slika iz perioda renesanse do ranog klasicizma biće izloženi pred bečkom publikom. Posetioci će biti u prilici da vide platna slikarskih majstora poput Sandra Botičelija, Tintoreta, Ambrozijusa Holbajna, Rembranta i Antonisa van Dajka.

(Fotografija: „Marija Terezija sa statuom mira” – Anton von Maron, 1773; ©KHM-Museumsverband)

Nekada su austrijska dinastija Habzburg i ruski carski dvor bili zainteresovani za umetnost sličnih motiva, tema i istorijske građe, zbog čega su Umetničko-istorijskog muzeja u Beču, kao i „Državni ermitaž”, i danas umnogome slični.

(Fotografija: „Pogled na hram kod Agrigenta i 1778” – Jakob Filip Hakert, 1778; ©Госуда́рственный Эрмита́ж)

Izložba „Ermitaž u gostima. Remek-dela od Botičelija do van Dajka”, koja će biti otvorena od 6. juna do 2. septembra 2018, osmišljena je kao prikaz dela iz „Ermitaža”, zajedno sa platnima iz Muzeja istorije umetnosti u Beču. Evropa i dalje predstavlja zajednički kulturni prostor, tako da će svako umetničko delo iz Rusije u izložbenom prostoru „komunicirati” sa svojim bečkim „parom”, čime će se dodatno naglasiti njihova međusobna sličnost, povezanost i jedinstvo.

(Fotografija: „Pejzaž kod Sadberija, Sofolk” – Tomas Gejnsboro, 1746 – 1750; ©KHM-Museumsverband)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.