Izložbe Srbija

U Beogradu uskoro izložba Italijanskog stila

Poput svetskih metropola u kojima se svakodnevno izlaže unikatni nakit i istorijski modni predmeti, izložba italijanskog stila, pod nazivom “Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija”, stiže u Beograd. Ova jedinstvena izložba koja je obišla mnoge evropske gradove biće otvorena u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu  (Kneza Miloša 56) od 11. decembra do 2. februara. Ulaz je besplatan. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da pogledaju originalne komade nakita koji predstavljaju svojevrsno modno putovanje kroz istoriju italijanskog stila u periodu od 150 godina.

15.zini

Na raspolaganju su ogrlice, narukvice, minđuše, kravate iz perioda kraja XIX veka pa sve do danas. Pred publikom će biti izloženi ogrlica od providnog duvanog stakla, Sotuar – staklene perle; broševi, mesing i minijaturni mozaik od stakla, bižuterija Kazalmađorea; nakit od venecijanskog murano stakla; ogrlice, elementi od topljenog stakla i žice, nastali između 1940- 1945. godine; minđuše na klip, tkanina i kristali iz 60-ih godina XX veka; ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz 70-ih; staklene perle, pozlaćeni metal i štras, posebno obrađena plastika i još mnogo toga.

10.anni 80 moschino-foto francesco di bona

Pored nakita izložbu sačinjava i različiti scenski nakit od pozlaćenog metala i štrasa, u izradi ateljea Korbela iz Milana za Milansku skalu, iz 30-ih godina XX veka, kao i naslovne strane modnih časopisa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, uz posebno zanimljiv časopis “Bellezza” (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima.

Nakon više od 150 godina razvoja i zadivljujućih estetskih, formalnih i tehničkih eksperimenata, italijanska bižuterija je ne samo ukras i dodatak odeći već prava priča u slikama o istoriji jednog naroda koji je od lepote napravio svoj zaštitni znak. Period kraja XIX veka obeležilo je osnivanje prvog industrijskog pogona za proizvodnju bižuterije u Italiji, kao i nastojanje dinastije Savoja da se stvori nacionalni ukus, inspirisan renesansnom umetnošću Toskane i Lombardije, pre svega delima Botičelija i Pizanela. Italijanska moda i bižuterija pojavljuju se širom sveta kao pravo otkrovenje i već šezdesetih godina XX veka nastaje zaštitni znak Made in Italy kojim će biti obeleženi italijanski proizvodi izvezeni u inostranstvo.

8.anni 60 luciana de reutern per ken scott-foto francesco di bona

Kustos izložbe “Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija ” je  Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn  u Milanu, specijalizovana za istoriju juvelirstva i jedan od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti u Evropi, posebno u domenu istraživanja i preispitivanja uloge materijala u modnom dizajnu – pre svega kroz nakit i kostim. Učestvovala je u mnogobrojnim izložbama širom Evrope i autor je više od dvadeset publikacija o neuobičajenim materijalima u modnom dizajnu. Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji.

Izložba će biti otvorena od 11. decembra 2015. do 2. februara 2016. godine, u Italijanskom institutu za kulturu.
Više informacija na sajtu http://www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Belgrado/

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje