Izložbe Srbija

„Tragom generacija“

Koliko je kultura i tradicija bitna? Da li je ona zauzimala važno mesto u životima naših predaka, a da nama nije toliko važna? Tradicija je skup materijalnih, tehničkih i duhovnih znanja i dostignuća, vrednosti i obrazaca ponašanja. Održava se usmenim prenošenjem „sa kolena na koleno“, na kojem počiva kontinuitet i identitet jedne kulture, a kultura predstavlja ogledalo jednog naroda.

Izložba koja se bavi upravo očuvanjem naše tradicije (predanje) i kulture, pod nazivom „Trag generacija“, otvorena je 25. novembra 2015. u „Konaku kneginje Ljubice“ (ulica: „Kneza Sime Markovića“ 8), u Beogradu.

Preko trideset porodica izložile su na desetine predmeta iz svoje porodične istorije i pokazali nam šta je to što su čuvali generacijama. Među predmetima znamenitih pojedinaca, poput Perside Karađorđević, nalaze se i lični detalji porodične tradicije naših savremenika: glumca Ivana Bosiljčića, dramaturga i reditelja Siniše Kovačevića, glumice Ljiljane Blagojević, dirigenta Vesne Šouc, solo pevača Olivera Njega, pijaniste Nikole Rackova, i mnogih drugih. Ovu izložbu praćena je bogatim programom, kao i izložbom u zgradi Opštine Zemun.

Organizator izložbe „Trag generacije“ je „Kulturni element“.

„Kulturni element” je organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu koju sačinjavaju mladi umetnici i profesionalci, stručnjaci u svojim umetničkim oblastima. Organizacija se bavi brojnim kulturnim delatnostima u cilju podizanja svesti o kulturi i kulturnim sadržajima, uz znamenitu donatorsku aktivnost.
Članovi Kulturnog elementa su profesionalci u oblasti umetnosti i kulture, koji svojim obrazovanjem, energijom i iskustvom žele da doprinesu popularizaciji kulture i umetnosti na ovim prostorima. Pažljivim odabirom članova, stvoren je kvalitetan tim koji je sposoban da stvori nešto novo i kreativno, istovremeno negujući tradiciju i poštujući kulturno nasleđe koje nam je dato. Otvoreni ka modernom, u stalnoj vezi sa tradicijom, stvaramo nove umetničke forme, negujemo kulturni rad predaka i obrazujemo mlađe, usmeravajući ih u pravcu kulture i umetnosti.


„Konak kneginje Ljubice“

Jedna je od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Građen je u periodu od 1829. do 1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja. Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka, knez Miloš je malo boravio u njemu. Svoju primarnu namenu ovaj Konak ostvario je za vreme prve vladavine kneza Mihaila, od 1839. do 1842. godine,  kada je služio kao njegova rezidencija. Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije 1842, zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale razne državne institucije. Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada „Konaka kneginje Ljubice“, u skladu sa svojim storijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Posle izvršenih radova sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. godine ušla u sastav Muzeja grada Beograda. U septembru iste godine otvorena je u Konaku stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“,


„Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“

Ovu postavku čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada. Predmeti su nastali u 19. veku kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, načina života i stanovanja u devetnaestovekovnom Beogradu. Na ovaj način, putem brojnih eksponata, Konak postaje jedinstveni vremeplov koji posetioce vodi u posetu starih građanskih domova, upoznajući ih sa materijalnim i duhovnim životom Beograđana minulih vremena.

Izložba „Trag generacije“ otvorena je do 31. decembra 2015. godine. Ulaz je slobodan.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.