Izložbe Srbija

Svetska izložba ilustrovanih prikaza Danteovih dela premijerno u Beogradu

Povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, oca italijanskog jezika, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavljaju izložbu „Hipermoderni Dante. Ilustracije Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine”, koja će biti održana od 14. aprila do 12. maja 2021. u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Izložba će biti otvorena u sredu, 14. aprila, u 18 časova i 30 minuta, a direktan prenos otvaranja možete da pratite na Jutjub kanalu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Izložba će biti otvorena za posetioce od 15. aprila do 12. maja 2021, od ponedeljka do petka, od 10 do 19 časova, čije je premijerno izdanje upravo u Beogradu. Nakon Beograda, biće predstavljena publici u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.

„Hipermoderni Dante. Ilustracije Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine” nudi pregled najnovijih tokova u dugačkoj istoriji ilustrovanih prikaza Danteovih dela i predstavlja jedinstvenu priliku da se srpskoj publici prikažu ikonografska dela visokog umetničkog dometa, inspirisana Vrhunskim pesnikom. Posetioci će moći sa uživanjem da posmatraju različita iskustva, tehnike i metodologije dovedene u dijalog kroz osamdesetak dela pet savremenih umetnika: Toma Filipsa, Monike Bejsner, Mima Paladina, Paola Barbierija i Emilijana Poncija. Naime, reč je o svojevrsnom putovanju u savremenu vizuelnu kulturu.

Devet serigrafija Toma Filipsa otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti i profinjenu potragu za izražajnim sredstvima. U delima oslikanim temperom Monike Bejsner, prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala „Božanstvenu komediju”, svaki detalj je brižljivo stavljen pod lupu, što omogućava aktivno promišljanje jedne figurativne tradicije koja u svojoj krajnosti obuhvata i Đovanija di Paola. Mimo Paladino koristi crtež kako bi pronikao u arhaične korene Danteovog speva, iščitavajući Danteove stihove iz ugla vlastite umetničke poetike. Paolo Barbieri usaglašava tradiciju sa inovacijom, originalne skice u crnom se preobražavaju u konačne raznobojne štampe na kojima su prikazani fantastični prizori sa do sada neviđenim interpretativnim scenarijom. Emilijano Ponci se pak u potpunosti prepušta digitalnom mediju, stvarajući ambijente nadrealne prirode sa uznemiravajućim prizvucima, koji iznova aktualizuju Dantea u jednoj otuđenoj današnjici.

Izložbu su osmislili Društvo „Dante Aligijeri” i Udruženje italijanista, priredio ju je prof. Đorđo Bači, u saradnji sa Albertom Kazadeijem i Marčelom Čikutom, a realizovao „Art Media Studio” iz Firence – zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

(Fotografije: Izložba „Hipermoderni Dante. Ilustracije Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine”, 2021, Beograd; © „Pro PR”, Italijanski institut za kulturu u Beogradu)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.