Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Savremena umetnost u muzeju Albertina u Beču

Hiperrealistička dela Gotfrida Helnvajna uznemiravaju, fasciniraju i plaše. Zahvaljujući velikodušnoj donaciji sedam slika poznatog austrijskog umetnika mogu se videti u muzeju Albertina u Beču u okviru izložbe „Savremena umetnost. Od Endi Vorhola do Anzelm Kifera“. Izložba je otvorena do 19. marta 2017. godine. Pored umetničkog prostora za Bazelica, Rihtera, Lasnig, Kifera i Kaca, izložba između ostalog predstavlja i „Prostor Gotfrid Helnvajn“.

Gotfrid Helnvajn se kroz celokupno stvaralaštvo bavi temama kao što su povređivanje, nasilje i bol. U fokusu njegovih dela su deca, pa je i postao poznat po prikazivanju povređene i zlostavljane dece. Tema nacizma je takođe rasprostranjena u njegovim delima. Njegov rad se često smatrao provokativnim i kontroverznim.

Gottfried Helnwein The Murmur of the Innocents 39, 2009 © Albertina, Wien

 

Izložba je fokusirana na umetnost druge polovine 20. veka. Prikazana su dela poznatih umetnika, kao što su Anzelm Kifer, Gerhard Rihter, Arnulf Rajner, Georg Bazelic, Aleks Kac i Marija Lasnig, ali i raznolikost umetnosti posle 1945. godine. Osamdeset remek dela ilustruje bogatu umetničku proizvodnju od hiperrealizma do apstrakcije, od estetskih do političkih tema, i time oživljava kompleksne pravce koji su se paralelno razvijali prošlih decenija.

Alex Katz Black Hat 2, 2010 Albertina, Wien – Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2016

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.