Savremena umetnost u muzeju Albertina u Beču

0

Hiperrealistička dela Gotfrida Helnvajna uznemiravaju, fasciniraju i plaše. Zahvaljujući velikodušnoj donaciji sedam slika poznatog austrijskog umetnika mogu se videti u muzeju Albertina u Beču u okviru izložbe „Savremena umetnost. Od Endi Vorhola do Anzelm Kifera“. Izložba je otvorena do 19. marta 2017. godine. Pored umetničkog prostora za Bazelica, Rihtera, Lasnig, Kifera i Kaca, izložba između ostalog predstavlja i „Prostor Gotfrid Helnvajn“.

Gotfrid Helnvajn se kroz celokupno stvaralaštvo bavi temama kao što su povređivanje, nasilje i bol. U fokusu njegovih dela su deca, pa je i postao poznat po prikazivanju povređene i zlostavljane dece. Tema nacizma je takođe rasprostranjena u njegovim delima. Njegov rad se često smatrao provokativnim i kontroverznim.

Gottfried Helnwein The Murmur of the Innocents 39, 2009 © Albertina, Wien

 

Izložba je fokusirana na umetnost druge polovine 20. veka. Prikazana su dela poznatih umetnika, kao što su Anzelm Kifer, Gerhard Rihter, Arnulf Rajner, Georg Bazelic, Aleks Kac i Marija Lasnig, ali i raznolikost umetnosti posle 1945. godine. Osamdeset remek dela ilustruje bogatu umetničku proizvodnju od hiperrealizma do apstrakcije, od estetskih do političkih tema, i time oživljava kompleksne pravce koji su se paralelno razvijali prošlih decenija.

Alex Katz Black Hat 2, 2010 Albertina, Wien – Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2016

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend