Izložbe Srbija

Samostalna izložba Mile Gvardiol u Galeriji ULUS

U sredu 27.1.2016. u 19h u Gleriji ULUS (Knez Mihailova 37) devetnaestu samostalnu izložbu slika Mile Gvardiol pod nazivom Raskršća otvoriće Dragan Jovanović Danilov, pesnik, esejista i kritičar kao i muzičari Stefan Lazarević na trubi i Sergej Bačkov na basu.

6887704_orig

Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu gde je i diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju docenta na Fakultet za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

Samostalna izlaganja:

 1. Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd
 2. Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, Inđija
 3. Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Salon 77, Niš
 4. Galerija Stare kapetanije, Zemun
 5. Virtuelna galerija ITN
 6. Galerija Kulturnog centra Ribnica, Kraljevo
 7. Kuća Đure Jakšića, Beograd
 8. Narodni muzej Užice, Kuća Jokanovića, Užice
 9. Galerija „Vladislav Maržik”, Kraljevo
 10. Galerija DLUM, Skoplje, Republika Makedonija
 11. Galerija „8”, Skoplje, Republika Makedonija
 12. Galerija „Čedomir Krstić”, Pirot
 13. Galerija „Singidunum”, Beograd
 14. Galerija „Mostovi Balkana”, Kragujevac
 15. Galerija „Blok”, Beograd
 16. Galerija savremene umetnosti Smederevo
 17. Galerija „Milotić”, Pula, Republika Hrvatska
 18. Likovni salon KCNS, Novi Sad
 19. Galerija „ULUS“, Beograd

Grupno je izlagala na preko 150 izložbi. Učesnica je međunarodnih festivala digitalne umetnosti i likovnih kolonija.

Nekoliko puta je nagrađivana u domenu slikarstva.  Radila je mozaik na luneti iznad portala crkve Svetog Jovana Krstitelja u Balanovcu kod Knjaževca. RTS je 2013. godine producirao dokumentarnu monografiju „GVARDIOL – Mila Gvardiol”.

Dragan Jovanović Danilov

RASKRŠĆA MILE GVARDIOL

Počev od njujorške škole preko minimal-arta, (primerice, Franka Stele) pa do umetnika sa ovih prostora kao što su Miodrag B. Protić, Aleksandar Tomašević, Julije Knifer ili Radomir Damnjanović Damnjan, geometrijska apstrakcija otvorila je nesaglediva područja izražajnih likovnih mogućnosti. Poetski i vizuelni efekti prisutni na ranijim slikama Mile Gvardiol (recimo na onim radovima iz ciklusa „Predeli duše“) sada su evoluirali u pročišćen mentalni prostor koji upravo nosi iskustvo geometrijske apstrakcije. Tople, lirske kadence iz prethodnog slikarskog bavljenja ove umetnice, sada je prevladao koncept matematičkog mišljenja koji poštuje purističke ideale čistoće i egzaktnosti, mir i harmoniju likovnih struktura, te usaglašenost prostornih planova. No, geometrija je za Milu Gvardiol samo polazište za proces poosobljene slikarske kontemplacije na temu raskršća.

Na simboličnom i amblemskom nivou, raskršće jeste važno kultno, obredno i mitološko-magijsko mesto kod mnogih indoevropskih naroda. To je epifanijski prostor pribiranja, središte sveta odakle se pružaju zacrtani putevi. Na raskršću nam se valja zamisliti i sabrati se iznutra. Sa raskršća se odlazi u nepoznato, odatle počinje pustolovina.

Poliptisi Mile Gvardiol ukazuju na simboličku važnost raskršća. Jer, nisu li naša bića raskršća na kojima se suočavaju različiti aspekti naših identiteta? Sklona egzaktnoj opservaciji i analizi, Mila Gvardiol izbegla je opšta mesta i ikoničke patente geometrijske apstrakcije tako što je aktivirala individualnu mitologiju i ispovest unutrašnjeg vida. Ona, dakle, predočava unutrašnje duhovno i duševno raskršće i tako posmatraču osetljivog duhovnog sastava otvara nove likovne obzore prostorno-iluzionističke fenomenalnosti. Slikarsko polje ovde je sabirno mesto, raskrsnica, poligon, fundus mogućih puteva. To je mentalni i imaginativni prostor otvorenih i ogoljenih unutrašnjih cesti. Beli i sivi putevi koji se prepliću na crnom mat tonu imaju sugestivnost nečeg vitalistički pokretljivog. Jednom autonomnom znakovnošću ovde je dinamizovano slikarsko polje koje u sebi nosi i nečeg od dalekog odjeka Ešerovih iluzionističkih, grafičkih metamorfoza.

U radovima Mile Gvardiol novijeg datuma prisutan je jedan drugačiji, raskošniji hromatski kod, a time i usložnjena igra odjeka i saglasnosti, koja, što je najlepše, nije narušila formu i karakter harmonije. Oblaci su nova, neočekivana pojava u inače uigranom oblikovanju slikarskog polja. Po liniji magije ekstrema Mila Gvardiol na pojedinim slikama uvodi u svoj opsesivni svet nediferencirane elemente kumulativnih oblaka koji sugerišu nejasne i prilično neodređene perspektive.

Na svojim stabilno i konsekventno oblikovanim poliptisima koji nikako nisu oslobođeni od inspirativnog podstreka vidljive stvarnosti, emocionalna suzdržljivost dovedena je do egzaktnosti. Sačuvavši svoje jasno estetsko mišljenje i integritet apstraktne sinteze, Mila Gvardiol pronašla je svoju intimnu psihološku dispoziciju.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.