Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Izložba Realnost nesagledivog Petra Sibinovića

Izložba Petra Sibinovića „Realnost nesagledivog“ biće otvorena u utorak, 28. marta od 19h u Galeriji Polet. Petar će dela ove izložbe beogradskoj publici predstaviti po drugi put, nakon prošlogodišnjeg izlaganja u umetničkom prostoru U10, kada su, pored crteža, bile predstavljene i skulpture.

„Ljudska čula registruju samo delić postojeće stvarnosti, a široko područje nedodirljivog, nevidljivog ili nečujnog ostaje prepušteno ljudskoj imaginaciji. To je mesto gde se vrlo jednostavno mogu sresti potreba za stvaranjem slika, odnosno oblika, i potreba za doživljajem novog i do sada neotkrivenog. Petar Sibinović upravo na tom mestu realnog, ali čulima neosvedočenog prostora gradi sopstveni odnos oblika i smisla. Sibinović svoju pažnju usmerava na proučavanje prirode i procesa oblikovanja van uticaja čoveka poput: entropije, degeneracije, hibridizacije, kristalizacije, taloženja, kondenzacije i tako dalje“, kaže Sibinovićev mentor dr um. Radoš Antonijević. „Tako obične fleke boje dobijaju mesto mogućih kosmičkih i mitskih dimenzija, ili se apstraktne šare nastale mešanjem vode i ulja pretvaraju u mikroskopsku sliku materije i banalnost prikaza premešta se u prostor i vreme pra stvaranja prvih jasnih oblika. Sibinović u obrnutom smeru istražuje elementarne procese u prirodi, kao i izgled različitih materijala pod mikroskopom.“

Istovremena kombinacija realnog i apstraktnog postaje za svakog posmatrača ponaosob labaratorija reflektujućih psiholoških sadržaja.

„Tokom izrade takvih umetničkih radova neophodno je sakupljanje velikog broja informacija iz različitih, kako naučnih, tako i umetničkih polja. Sinteza prikupljenih informacija dešava se u toku izrade umetničkog dela koje na taj način postaje organsko i živo tkivo koje povezuje sve korišćene izvore“, dodaje Antonijević.

Ovo je druga po redu Petrova samostalna izložba u ovoj godini. Sredinom januara ove godine njegove skulpture su se, od 108 prijavljenih radova kandidata na konkursu za dobijanje izlagačkih termina odlukom Saveta Galerije Kolarčeve zadužbine, našle među 10 odabranih za izlaganje tokom 2017.godine, pa je tako publika mogla videti izložbu Skrivene stvarnosti, koju su činili Petrovi radovi u formi skulpture koji predstavljaju art-produkte nastale kao rezultat koegzistencije sa prirodom, odnosno, detaljnom opservacijom prirode na mikro nivou.

Petar Sibinović rođen je 1986. godine u Valjevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – smer vajarstvo (2011), a trenutno je student doktorskih studija na istom fakultetu. Samostalno je izlagao deset puta, a pored toga učestvovao je i na preko pedeset kolektivnih izložbi. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja u oblasti skulpture i slikarstva. Učesnik je mnogobrojnih vajarskih radionica i kolonija, a veliki broj njegovih radova nalazi se u muzejskim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.