Izložbe Najave

Razgovor sa Mikom Tanilom povodom njegove samostalne izložbe

  • April 5, 2021
  • 2 min read
  • 35 Views
Razgovor sa Mikom Tanilom povodom njegove samostalne izložbe

Razgovor sa finskim rediteljem i vizuelnim umetnikom, Mikom Tanilom, povodom njegove samostalne izložbe „Između ploča“ u Galeriji Podroom, održaće se u četvrtak, 8. aprila u 18:00 časova, putem digitalnih kanala Kulturnog centra Beograda (Zoom platforme i Facebook Live-a na nalogu Kulturnog centra Beograda). Razgovor vode kustosi izložbe Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić (razgovor će biti na engleskom jeziku).

Zoom link https://us02web.zoom.us/j/87152873293?pwd=RkxCemRtTlZDQVlJZEU0N1pKQkV0QT09 

Facebook Live na nalogu Kulturnog centra Beograda https://www.facebook.com/KulturnicentarBeograda/ 

Samostalna izložba „Između ploča” Mike Tanile (11. mart – 15. april 2021) pruža uvid u korpus dela koja se susreću i prožimaju u polju vizuelnih i zvučnih istraživanja, od statusa i izmeštanja medijske slike, do oponašanja medijskog okruženja čovekovog života, njegove povezanosti i raspršenosti. Tema filma „Tektonske ploče”, u kom je pojedinac izgubljen u vakuumu između vremenskih zona, tektonskih ploča, letova i kreveta, predstavlja nesklad između ljudske svesti i sve većeg pritiska integrisanih medijskih sistema i tempa opsesivne produktivnosti. U prostoru između „ploča”, ograničenom neistraženim odnosima i snagom slika, pokretom i zvukom, odjekom i asocijacijama, nalazi se prva samostalna izložba Mike Tanile u Beogradu.

Fotografija postavke_foto Đorđe Petković

Mika Tanila je filmski stvaralac i vizuelni umetnik koji živi u Helsinkiju. Njegovi radovi izlagani su na brojnim međunardonim manifestacijama, poput Bijenala savremene umetnosti u Veneciji (2017), Trijenala u Aikiju (2013), Dokumente (2012), Bijenala u Šangaju (2006), Berlinskog bijenala (2004), Manifeste (2002) i Istanbulskog bijenala (2001). Samostalno je izlagao u Muzeju moderne umetnosti u Espu (2018), Muzeju savremene umetnosti Kiasma u Helsinkiju (2013-14), Muzeju savremene umetnosti u Sent Luisu (2013), Centru za savremenu umetnost TENT u Roterdamu (2013), itd. Tanilini filmovi bili su deo brojnih međunarodnih filmskih festivala i kolateralnih događaja, uključujući Međunarodni filmski festival u Torontu, Međunarodni filmski festival u Roterdamu, Međunarodni festival kratkog filma u Klermonferanu, Filmski festival Karlove Vari, i dr. Dobitnik je Nagrade „Ars Fennica” za 2015. godinu.

Izvor:
www.kcb.org.rs

Zorica Čanadanović

Podeli ovaj tekst:
About Author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.