Izložbe Srbija

Otvorena izložba: Povratak korenima Jelene Tijanić Savić

Izložba akademske slikarke Jelene Tijanić-Savić pod nazivom “Povratak korenima” svečano je otvorena u Ustanovi kulture Palilula i trajaće do 15. marta 2016.

Jelena je zaljubljenik u kamen, u predele Tare, Zlatibora, Hercegovine, u dinarsku kuću i dinarski mentalitet, koji zajedno sa figurama balerina i žene, nose čvrstinu stene i životnog optimizma, pa tako čine osnovni motiv njenih slikarskih fantazija i simbol stabilnosti i neuništivosti. Žene na Jeleninim slikama predstavljaju temelj, kao i sigurnost doma i porodice, one svoju snagu ispoljavaju kroz jačinu pokreta, održavajući istovremeno harmoniju između tradicije, porodice, savremenog života i snažnih emocija, kako u mikro, tako i u makrokosmosu. Jelenine slike, baš kao i život, nisu pošteđene bola, patnje, melanholije, ali one suštinski odišu optimizmom, svetlom, razigranim i jakim bojama, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

20160301_203537

“Kada se nađemo pred Jeleninim slikama, rekli bismo, na prvi pogled, da ona beži od „velikih tema“, ali i današnjice koja nas okružuje, u neki svoj fiktivni doživljaj stvarnosti, okrenuta tradiciji i prošlosti i nekom svom gotovo infantilnom pristupu svetu. No ono što nas u tome demantuje jeste najpre sam slikarski postupak, koji odaje rukopis „zrele“ slikarke koja suvereno vlada linijom, koja boju nanosi širokim i sigurnim potezom dosledna svom ekspresionističkom izrazu i kada jasno sukobljava jake, gotovo sirove boje, koje već u sledećem potezu „smiruje“ i dovodi u ravnotežu.

20160301_205014

Takođe, njeno shvatanje perspektive nije „hladno“ i matematičko, već Jelena nju „prilagođava“ svom slikarskom senzibilitetu i svesno naglašava određene predstave i uglove posmatranja. Jelena na njima varira motiv drvene srpske kuće dinarskog tipa i stavlja ga u izmeštene predstave kosmosa, na simulacije planeta ili na obično kamenje. Sve to, pa i sam naslov izložbe koji je izabrala “Povratak korenima” ukazuje da je Jelena potpuno svesna savremenih prilika u društvu i da nije pasivna u tome. Svesna je trenutka u kome su tradicionalne i nacionalne vrednosti devalvirane, a samim time i dovedene u pitanje i ona se bori za njih! Pred Jeleninim slikama pozvani ste da zastanete, uživate i zaboravite na vreme,” napisao je mr Predrag Miladinović.

20160301_203506

Jelena Tijanić Savić je diplomirala 2001. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek  Zidno slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Na istom fakultetu magistrirala je 2005. iz oblasti  mozaika. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je većeg broja likovnih kolonija i rukovodilac brojnih međunarodnih kampova.  Dobitnik je Druge nagrade na izložbi Malog formata, Galerija Singidunum, Beograd, Godišnje nagrade za izuzetan doprinos u likovnom izrazu na izložbi Realno – nadrealno, Art centar Beograd i nagrade Arte grupe za izložbu godine. Učestvovala je u izradi mozaika na Sabornoj crkvi u Beogradu. Član  je ULUPUDS-a. Radi kao likovni pedagog.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.