Izložbe Srbija

Otvorena izložba „Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima”

U Etnografskom muzeju u Beogradu danas je otvorena izložba „Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima”.

Izložba sadrži grupu od 1.200 muzejskih predmeta na kojima su oblikovani motivi i slovni natpisi. Predmeti materijalne, društvene i duhovne kulture, na kojima su izvedeni ovi specifični motivi, predstavljeni su na Izložbi u više različitih oblika: kao pojedinačno slovo ili inicijal, monogram – kompozicija inicijala i ukrasnog, heraldičkog ili simboličkog motiva, u obliku imena i prezimena ili imena i zvanja, kraćeg ili dužeg natpisa.

Etnografski muzej u Beogradu je otvaranjem ove izložbe i dodelom Nagrade za životno delo profesoru Nikoli Pavkoviću obeležio 115-godišnjicu postojanja. U fondu Muzeja se nalazi preko 50.000 etnografskih predmeta tradicionalne kulture Srba i ostalih naroda sa prostora Srbije i šireg Balkana, iz perioda 19. i 20. veka.

Izložba „Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima” biće otvorena do januara 2017. Ulaz je slobodan.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.